Ostatnie komentarze
29Lis2017
godz. - 16:22

Na świątecznym stole – łazanki z kapustą i grzybami

Share


Jedną z tradycyjnych potraw w wielu polskich domów są łazanki z kapustą i grzybami. Najsmaczniejszy farsz otrzymacie rzecz jasna ze szlachetnymi borowikami. Ja czasami łączę leśne grzyby z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, które ładnie wyglądają między kluseczkami. Jest to zdecydowanie potrawa wigilijna, choć czasem, kiedy dzieci mnie poproszą robię wyjątek i szykuję ją poza świętami.


Składniki:
500g kiszonej kapusty
1 cebula
60g grzybów suszonych
6-7 pieczarek
łyżka kminku
2 liście laurowe
2 łyżki masła
300g łazanek
sól, pieprz


Grzyby suszone namocz w wodzie na 4-5 godzin. Potem ugotuj do miękkości. Jeśli są bardzo duże możesz lekko je pokroić. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki w plasterki i podsmaż je na maśle. Kapustę kiszoną posiekaj i przepłucz wodą jeśli jest bardzo kwaśna. W rondlu z grubym dnem umieść kapustę, cebulę, kminek, liście laurowe i ugotowane grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Duś do miękkości kapusty około 2-3 godziny. Łazanki ugotuj al dente. Wymieszaj kapustę z łazankami. Podawaj gorące.


Smacznego!


Spróbuj także
Na świątecznym stole: wigilijna zupa grzybowa
Z ukraińskiego stołu – gołąbki z ziemniakami
Łatwy makowiec z białą czekoladą

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony