Ostatnie komentarze

Muszę kiedyś zgłębić fenomen kruchych ciasteczek. Niby takie nic a uzależniają, wciągają i nie pozwalają się oderwać dopóki jeszcze choćby okruszek został na talerzu. Jeśli więc zamierzacie zrobić migdałowo-cynamonowe ciasteczka na święta, to nie popełniajcie tego błędu co ja i poczekajcie jeszcze parę dni. No chyba, że macie silniejszą wolę niż ja. Moich ciasteczek już prawie nie ma. Chyba będę musiała zrobić je jeszcze raz i jeszcze i jeszcze ... i może któreś trafią na świąteczny stół .
Migdałowo-cynamonowe ciasteczka robi się migiem, podobnie jak zjada. Są delikatne, kruche i pięknie świątecznie pachną. Zróbcie je w dowolnym kształcie, albo bez kształtu, posypcie cukrem, albo tak jak ja, ozdabiajcie czekoladą i migdałami. Co byście nie zrobili i tak będą wspaniałe. Niestety.
Składniki (45 ciasteczek)
100g mielonych migdałów
200g mąki
100g cukru pudru
175g masła
łyżka cynamonu
szczypta soli
dekoracja
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
płatki migdałów

więcej»

Tradycyjnie polska wigilia jest postna. Na stole gości 12 potraw z ryb, grzybów, warzyw i kapusty. W moim domu każdy czeka na inną ukochaną potrawę wigilijną: mój mąż i córka zdecydowanie na śledzia i sałatkę jarzynową, syn na smażoną rybę a ja na pierogi z kapustą i grzybami i karpia w galarecie.


Jedną z tradycyjnych potraw w wielu polskich domów są łazanki z kapustą i grzybami. Najsmaczniejszy farsz otrzymacie rzecz jasna ze szlachetnymi borowikami. Ja czasami łączę leśne grzyby z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, które ładnie wyglądają między kluseczkami. Jest to zdecydowanie potrawa wigilijna, choć czasem, kiedy dzieci mnie poproszą robię wyjątek i szykuję ją poza świętami.


Składniki:
500g kiszonej kapusty
1 cebula
60g grzybów suszonych
6-7 pieczarek
łyżka kminku
2 liście laurowe
2 łyżki masła
300g łazanek
sól, pieprz

więcej»

Gdybym kiedyś miała zrezygnować z jedzenia mięsa to wyłącznie na rzecz ryb. Lubię je właściwie w każdej postaci, dlatego bardzo lubię jeździć nad morze, gdzie obowiązkowym punktem programu są obiady w rybnych restauracjach. Na polskim zachodnim wybrzeżu często odwiedzamy smażalnie/wędzarnię w Kamieniu Pomorskim, gdzie od lat przygotowywane są doskonałe potrawy z ryb „prosto z kutra". Tamtejsza zupa rybna nie ma sobie równych i od niej zawsze zaczynamy wakacyjny obiad.


Dziś chciałabym zaproponować moją wersję zupy rybnej. Jest mocno pomidorowa z dodatkiem ostrego ajwaru z kilkoma gatunkami świeżych ryb. To jakie ryby wybierzecie zależy wyłącznie od tego, które lubicie i które w danym momencie są w asortymencie sklepu. Możecie kupić gotowe filety rybne. Te są wygodne bo nie mają ości. Lepsze będą jednak tuszki z których sami wykroicie czyste mięso a z resztek ugotujecie rybny bulion. Zupa przygotowana na nim ma głębszy, bardziej esencjonalny smak.


Składniki:
Wywar:

0,3kg resztek rybnych
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
ząbek czosnku (nieobrany)
ćwiartka cebuli
reszta
0,7kg filetów dowolnych ryb
1 marchewka
1 pietruszka

więcej»

Na świątecznym wigilijnym stole królują ryby. Tradycyjnie podajemy śledzie, karpia sandacza, czasem łososia. W naszym domu bardzo lubimy smażonego karpia i karpia w galarecie a śledzie podajemy z cebulką lub w śmietanie. To nasz żelazny repertuar. W każdym roku robimy coś nowego, ciekawego. Niektóre potrawy zagrzewają u nas miejsce na dłużej inne choć dobre w następnym roku się nie powtarzają.


Tym razem chciałabym wam zaproponować sałatkę z anchois, burakami i jajkiem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie zwłaszcza jeśli podamy je w kieliszkach. Następnym razem dodam do niej warstwę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych wymieszanych z posiekaną papryczką chili. Ich kwaskowy i lekko ostry smak powinien się dobrze komponował ze słonymi anchois i słodkimi burakami.


Składniki (2 porcje):
200g anchois korzennych lub w oliwie
2 buraki
3 jajka
2 łyżka posiekanej natki z pietruszki
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz

więcej»

Makowce, pierniki, serniki ... tradycyjny stół wigilijny ugina się od wspaniałych słodkości. Mamy, ciocie, babcie prześcigają się w przygotowaniu nowych, zaskakujących pyszności. Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na deser z jednej strony tradycyjny bo sernik a drugiej prostszy i nieco inaczej podany.


Miniserniczki oreo będą piękną i bardzo smaczną niespodzianką na świątecznym stole. Są tak proste w wykonaniu, że można je migiem przygotować między gotowaniem wigilijnej zupy grzybowej i pieczeniem schabu. Docenią je więc bardzo zapracowane gospodynie domowe a wszystkie dzieciaki będą zachwycone słodkimi maleństwami na stole.
Przepis pochodzi z www.haps.gazeta.pl


Składniki (12 miniserniczków):
250ml śmietanki 30%
400g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
22 ciasteczka oreo
skórka otarta z cytryny
75g gorzkiej czekolady
3 orzechy włoskie
listki mięty

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony