Ostatnie komentarze
21Gru2016
godz. - 10:04

Na świątecznym stole: sałatka z anchois

Share

Na świątecznym wigilijnym stole królują ryby. Tradycyjnie podajemy śledzie, karpia sandacza, czasem łososia. W naszym domu bardzo lubimy smażonego karpia i karpia w galarecie a śledzie podajemy z cebulką lub w śmietanie. To nasz żelazny repertuar. W każdym roku robimy coś nowego, ciekawego. Niektóre potrawy zagrzewają u nas miejsce na dłużej inne choć dobre w następnym roku się nie powtarzają.


Tym razem chciałabym wam zaproponować sałatkę z anchois, burakami i jajkiem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie zwłaszcza jeśli podamy je w kieliszkach. Następnym razem dodam do niej warstwę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych wymieszanych z posiekaną papryczką chili. Ich kwaskowy i lekko ostry smak powinien się dobrze komponował ze słonymi anchois i słodkimi burakami.


Składniki (2 porcje):
200g anchois korzennych lub w oliwie
2 buraki
3 jajka
2 łyżka posiekanej natki z pietruszki
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz


Fileciki anchois pokrój na cieniutkie paseczki i ułóż na dnie pucharków. Buraki bardzo dokładnie umyj, obetnij końcówki, owiń folią aluminiową i piecz około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stC. Upieczone obierz lekko ostudź, i zetrzyj na grubej tarce. Posyp świeżo zmielonym pieprzem skrop oliwą i sokiem z cytryny, miodem i delikatnie wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę. Warstwę buraków przykryj cieniutką warstwą posiekanej natki z pietruszki. N wierzch nałóż warstwę jajek. Udekoruj listkami pietruszki. Sałatkę podawaj schłodzoną.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony