Ostatnie komentarze
17Mar2021
godz. - 23:41

Wielkanocne galaretki z mięsem

Share

Jednym z tradycyjnych świątecznych dań w naszym domu są galaretki. Przygotowuję zamiennie „nóżki" w galarecie z warzywami, galaretki bez mięsa z jajkiem i warzywami albo mięsne galaretki najczęściej z dodatkiem mięsa z indyka. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Od paru miesięcy nie mam z tym zupełnie problemu, bo nasz nowy czworonożny psijaciel wprost uwielbia gotowane mięso. W tym roku więc jeśli będę chciała przygotować mięsne galaretki będzie musiała albo ugotować więcej mięsa, albo pies raz obejdzie się smakiem. Tylko czy można odmówić małemu głodomorowi? Mrugnięcie Moja rodzina galaretki zjada z sokiem z cytryny albo z niewielką ilością octu. Ja najbardziej lubię z chrzanem. A Wy z czym będziecie je jeść?


Składniki:
600g mięsa z udźca z indyka bez skóry i kości
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
3 ziarenka pieprzu
sól, pieprz
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 łyżeczki żelatyny
natka pietruszki


Mięso, marchewki, pietruszki, seler, por włóż do garnka. Zalej gotującą się wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dopraw solą i gotuj na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Wyjmij mięso warzywa i przyprawy. Nie wylewaj bulionu. Mięso pokrój w małe kawałki, marchewkę i pietruszkę w kostkę. W małych miseczkach poukładaj naprzemiennie mięso, warzywa, kukurydzę i groszek. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę i wlej do miseczek tak aby przykryć zawartość. Zostaw do ostygnięcia i odłóż do lodówki do zastygnięcia wywaru. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jajka faszerowane tuńczykiem
Tradycyjny wielkanocny żurek
Czekoladowa pascha

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony