Ostatnie komentarze
29Mar2021
godz. - 23:23

Biały barszcz na święta

Share

Śniadanie wielkanocne w Polsce to chyba jedyne znane mi śniadania które zaczynają się od zupy. Na nasz wielkanocny barszcz czerwony czekamy wszyscy cały rok, bo taki barszcz przez duże B z kiełbasą chrzanem jakiem i majerankiem przygotowuję tylko z okazji świąt. Może dlatego właśnie wydaje nam się taki wyjątkowy?


W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na biały barszcz. Przygotowałam go kilka dni wcześniej, żeby rodzina mogła ocenić i docenić i wybrać, którą zupę woli na święta. Mimo, że biały barszcz wszystkim bardzo smakował na święta będzie tradycyjnie barszcz czerwony. Biały barszcz jednak na stałe zagości na naszym stole.


Składniki:
zakwas
500 ml wody przegotowanej
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku
Do słoika wlej przegotowaną, letnią wodę. Dodaj mąkę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czosnek oraz majeranek. Wmieszaj i przykryj gazą. Odstaw w ciemne miejsce. Mieszaj 1-2 razy dziennie. Po 5 dniach zakwas powinien być dobry.


zupa
zakwas
1 szalotka
2 ząbki czosnku
500g białej kiełbasy parzonej
2 marchewki
1 pietruszka
1l bulionu
6 jajek
100ml śmietanki
1 łyżeczka masła
200g kaszy jęczmiennej
sól, pieprz, majeranek
Jajka ugotuj na twardo. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę, dolej bulion i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i gotuj 5-7 minut. Dolej zakwas, zagotuj. Dopraw solą pieprzem i majerankiem. Wyłącz palnik. Dodaj śmietankę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podawaj z kaszą i jajkiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Rozgrzewająca zupa chrzanowa
Tradycyjny wielkanocny żurek
Czekoladowa pascha

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony