16Kwi2018
godz. - 14:56

Zdrowa sałatka z komosą

Share

Quinoa (komosa ryżowa) ma lekko słodkawy orzechowy smak, w związku z tym można ją wykorzystać do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również doskonałym zdrowym składnikiem zup, gulaszu czy sałatek.


Wiosna jest dobrym powodem do zmiany nawyków żywieniowych dlatego dziś propozycja sałatki, która może być lunchową przekąską lub lekkim obiadem. Jeśli podacie ją jak ja w miseczkach z awokado, dodatkowo będzie wyglądała interesująco. Jeśli włożycie ją do słoiczka możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam.


Składniki
100g komosy ryżowej
2 awokado
papryka czerwona
ogórek surowy
garść szczypiorku
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
migdały
2 jajka
natka z pietruszki


Komosę wypłucz. Zalej 200ml wrzącej wody i gotuj bez mieszania aż komosa wchłonie całą wodę. Odstaw do przestudzenia. Awokado umyj, przekrój na pół i wyjmij miąższ tak, żeby nie uszkodzić skórki. Jajko ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki. Miąższ awokado, ogórka, paprykę pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Migdały posiekaj (zostaw kilka ładnych do dekoracji). W misce wymieszaj komosę awokado, paprykę, ogórka i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Sałatką wypełnij miseczki ze skórek awokado. Na każdej połówce umieść kawałek jajka. Udekoruj migdałami i natką pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także
Dziewczyński wieczór
Obiad inaczej, sałatka z brukselką
Sałatka z młodymi ziemniakami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony