Ostatnie komentarze
23Lut2015
godz. - 09:36

Obiad inaczej, sałatka z brukselką

Share

 

W mojej rodzinie nikt specjalnie za brukselką nie przepada. Sałatkę z tym warzywem robię więc wtedy, kiedy rodzina je obiad poza domem. Jest doskonała na ciepło, jako danie główne, może być dodatkiem do obiadowego mięsa. Świetnie smakuje również na zimno. Jeśli chcemy, żeby była bardziej treściwa można dodać kawałki podsmażonej kiełbasy lub wędzonego boczku.
Składniki:
0,5 kg brukselki
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
garść kiełków słonecznika
trzy łyżki pestek z dyni
1 cebula
łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć na suchej patelni. Na tej samej, patelni na wytopionym z boczku tłuszczu, zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać brukselkę z boczkiem, cebulą, pestkami słonecznika i tymiankiem. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować kiełkami słonecznika.
Smacznego!
 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony