Ostatnie komentarze


Składniki (2 porcje)
4 nieduże macki ośmiornicy
4 garście mieszanki sałat
kilka pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
2 łyżki małych kaparów lub kilka dużych
cytryna
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól, pieprz

więcej»

Czy mówiłam już, że uwielbiam brukselkę? Pewnie nie raz, ale mogę powiedzieć jeszcze raz. Bardzo lubię. Ostatnio przekonały się do niej moje dzieci. Brukselka z patelni na ostro z płatkami migdałów okazała się doskonałym dodatkiem do mięsnego obiadu.


Dziś kolejne danie z brukselką w roli głównej. Danie inspirowane potrawą Jamiego Oliviera. Tym razem podałam mocno zrumienioną gorącą brukselkę w towarzystwie zimnego jogurtu naturalnego owoców oraz pistacji. Zaskakujące połączenie ale naprawdę bardzo smaczne. Musicie spróbować.


Składniki (2 porcje)
0,5kg brukselki
2 ząbek czosnku
1 łyżki oliwy
4-5 łyżek jogurtu greckiego
200g czerwonej porzeczki
gałązka rozmarynu
kawałek papryczki chili
2 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki pistacji
pieprz

więcej»


Składnik (2 porcje)
0,5kg zielonej fasolki szparagowej
200g łososia wędzonego na ciepło
garść czarnych oliwek
garść pistacji
4 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 spore łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

więcej»

Kiedy mimo braku wolnego czasu żołądek domaga się swoich praw coś zjeść trzeba. W takich chwilach zawsze stawiam na sałatki. Są uniwersalne. Można przygotować mięsne i wegetariańskie, tylko oparte na warzywach i owocach lub dodać kasze, makaron lub różne rodzaje sera. Dla każdego coś dobrego.


Dziś proponuję przygotować owocową sałatkę na bazie pęczaku z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz sera feta. Tak przygotowana sałatka jest jednocześnie sycąca i jest na tyle lekka, że z przyjemnością zjemy je nawet w najbardziej zabiegany dzień.


Składniki (2 porcje)
100g pęczaku
100g sera feta
garść malin, borówek, jeżyn, poziomek
2 łyżki soku z cytryny
papryczka chili
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku

więcej»

Jesienią mamy ochotę na ciepłe jedzenie. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z sałatek, które w upalne lato zastępowały nam obiad. Teraz wystarczy sałatę i chłodne dodatki zastąpić czymś ciepłym, co rozgrzeje w chłodne jesienne lub zimowe popołudnie.


Dziś proponuję przygotować sałatkę z zielonej fasolki szparagowej. Papryczka chili, czosnek i wędzony boczek i płatki migdałów dopełnią całości. Dzięki tym składnikom przygotujecie sycące zgrzewające danie wciąż pozostając w klimacie lekkich sałatek. Idealnie prawda?


Składniki:
400g zielonej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
150g wędzonego boczku
4 łyżki płatków migdałowych
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony