Ostatnie komentarze
04Gru2019
godz. - 19:25

Obiadowa sałatka z wędzonym łososiem i fasolką szparagową

Share

Dziś chciałaby zaproponować pyszną obiadową sałatkę inspirowaną trochę najbardziej znaną francuską sałatką – sałatka nicejską. Ponieważ w założeniu miała ona być daniem obiadowym składniki jej były ciepłe: chrupiąca zielona fasolka, jajka ugotowane na twardo oraz łosoś. W oryginalnej sałatce nicejskiej z pewnością znajdziecie tuńczyka. W mojej sałatce pojawił się łosoś i to wędzony. Podsmażony na złoto na suchej patelni. Pierwszy raz podałam w ten sposób łososia wędzonego na ciepło i powiem, że pokazał swoje bardzo interesujące oblicze. Do sałatki przygotowałam sos jogurtowo chrzanowy ponieważ bardzo lubię zarówno rybę jak i fasolkę szparagową z tym właśnie ostrym dodatkiem.


Składnik (2 porcje)
0,5kg zielonej fasolki szparagowej
200g łososia wędzonego na ciepło
garść czarnych oliwek
garść pistacji
4 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 spore łyżeczki chrzanu
sól, pieprz


Fasolkę umyj i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu połóż na niej łososia skóra do dołu i smaż aż łosoś się zagrzeje a skóra stanie chrupiąca. Oliwki pokrój na plasterki a jajka ugotuj na twardo.
Jogurt wymieszaj z chrzanem i dopraw sola i pieprzem.
Na talerzu ułóż fasolkę, kawałki łososia, plasterki oliwek oraz połówki jajek. Posyp pistacjami. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gorącą sałatkę podaj z sosem chrzanowym.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jesienna sałatka z dynią komosą i granatem
Dwuczęściowa sałatka z łososia, buraków i awokado
Sałatka z fasolką szparagową i wędzonym pstrągiem.

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony