Ostatnie komentarze
14Mar2018
godz. - 13:50

Lekka kolacja - szparagi brokuły i łosoś

Share

Po wielu zimowych i szarych dniach nareszcie przypomniała sobie o nas wiosna. I niby pięknie jest bo słońce i cieplej i dzień dłuższy ale wiele z nas czuje jakiś niepokój. Trzeba włożyć lżejsze ubrania, lato i wakacje powoli wyłaniają się zza horyzontu i coraz trudniej ukryć zimowe fałdki pod obszernymi swetrami. Nie da się ukryć, trzeba się wziąć za siebie! Poza ruchem na świeżym powietrzu warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiosna nastraja pozytywnie więc i na talerzu niech będzie lżej i bardziej kolorowo.


Dziś przepis na pierwszą wiosenną sałatkę: mocno zielone brokuły i szparagi z soczystym pomidorem, łososiem, jajkami na twardo i rzeżuchą, czyli kolacja godna królewskiego podniebienia. Powiem szczerze, że nawet moje wybredne dzieci zjadały, aż im się uszy trzęsły. Polecam!


Składniki (4 porcje)
16 zielonych szparagów
1 brokuł
4 jajka
300g wędzonego łososia
pół papryczki chili
4 małe pomidory malinowe
garść rzeżuchy
sól, pieprz
sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody


Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na ćwiartki, dopraw solą i pieprzem. Brokuł i szparagi ugotuj krótko, tak żeby nabrały mocnego zielonego koloru ale pozostały chrupiące. Papryczkę chili pokrój na cieniutkie plasterki a pomidory na ósemki. Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Na talerzach poukładaj warzywa, cząstki pomidorów, jajek, łososia i papryczki chili. Polej sosem i posyp rzeżuchą.


Smacznego!


Spróbuj także
„Letka" kolacja
Wiosenna sałatka ze szparagami
Biało-zielono czyli feta z brokułem

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony