Ostatnie komentarze
25Kwi2016
godz. - 12:56

Wiosenna sałatka ze szparagami

Share

Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Najpiękniejsze i najświeższe można kupić na przełomie maja i czerwca, choć pierwsze pojawiają się w sklepach już pod koniec kwietnia. Szparagi są zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim bardzo smaczne. Są bogatym źródłem witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego. Wspomagają koncentrację i pamięć, oczyszczają organizm pozytywnie działając na nerki i wątrobę.


Ja najbardziej lubię zielone ale i białe znajdują wielu swoich amatorów. Są doskonałym składnikiem sałatek i zup a młode i cienkie szparagi można jeść na surowo. Dziś propozycja połączenia zielonych szparagów z typowo wiosennymi warzywami ogórkiem i rzodkiewkami. Sałatka ta podana z delikatnym jogurtowym sosem może byś doskonałą lekkostrawną kolacją lub przekąską w upalny dzień.


Składniki (na dwie porcje):
dwie garście sałaty
2 ogórki gruntowe

4 rzodkiewki
10 zielonych szparagów
3 jajka
garść posiekanego szczypiorkułyżeczka cukru,
łyżeczka soli


Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki naturalnego jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
pieprz


Szparagi oczyść i pokrój w 3 cm kawałki, odłóż na bok wierzchołki. Zagotuj litr wody z dodatkiem cukru i soli. Wrzuć kawałki szparagów (bez wierzchołków) gotuj 5 minut, dorzuć wierzchołki i gotuj jeszcze 4 minuty. Wyjmij szparagi z wrzątku i zanurz na chwilę w zimnej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Rzodkiewki i ogórki umyj i pokrój w plasterki. Na talerzu poukładaj liście sałaty, plasterki ogórków i rzodkiewek oraz kawałki szparagów. Wymieszaj składniki sosu, dopraw go pieprzem i połącz z warzywami. Na sałatce poukładaj ćwiartki jajek i posyp szczypiorkiem.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony