Ostatnie komentarze

Bób jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano w wykopaliskach Troi, epoki brązu i średniowiecza. Był niezastąpionym pokarmem biedaków– pożywnym i tanim, a łatwym do przechowywania. Dziś bób powszechnie jada się w Chinach, gdzie uprawiany jest od 5000 lat, a ponad połowa światowych upraw znajduje się na chińskich polach.

Bób jest bardzo wartościowym produktem dla wegetarian z racji wysokiej zawartości białka, błonnika oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A.

Niewiele osób wie, że w Egipcie składano go w ofierze zmarłym, bo uznawano był za symbol śmierci a także ofiarowywano parze młodej z życzeniami dochowania się męskiego potomka.

My najczęściej jadamy bób po prostu ugotowany w lekko osolonej wodzie. Dziś dodałam go do sałatki. Smakował świetnie w towarzystwie suszonych pomidorów i świeżego ogórka.

więcej»

Buraki mają wiele kulinarnych zastosowań. Najbardziej popularne są zupy oraz ćwikła z chrzanem, jako dodatek do mięs. Najbardziej wartościowe są buraki o ciemnym miąższu, cienkiej skórce, a w przekroju jednolitej barwie. Podobno najsmaczniejsze są buraki, których średnica nie przekracza 8 cm. Najwięcej wartości odżywczych ma surowy sok z buraków, więc spożywanie ich właśnie w takiej formie przyniesie nam najwięcej korzyści zdrowotnych. Na drugim miejscu dań znajdują się buraki pieczone w skórce. Następnie plasują się na niej zupy z buraków, a na samym końcu buraki gotowane.

 

Słodki smak buraków świetnie komponuje się z serem o wyrazistym smaku, dlatego dziś propozycja z wykorzystaniem tych własnych składników.

więcej»

 

W mojej rodzinie nikt specjalnie za brukselką nie przepada. Sałatkę z tym warzywem robię więc wtedy, kiedy rodzina je obiad poza domem. Jest doskonała na ciepło, jako danie główne, może być dodatkiem do obiadowego mięsa. Świetnie smakuje również na zimno. Jeśli chcemy, żeby była bardziej treściwa można dodać kawałki podsmażonej kiełbasy lub wędzonego boczku.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony