Ostatnie komentarze
22Mar2021
godz. - 23:39

Wegańskie szybkie brownie z malinami i borówkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy chcę zrobić przyjemność mojemu synkowi przygotowuję pancakes albo inne dowolne placki. Dla mojej córki mogę przygotować tatara, śledzia albo ... brownie. Ponieważ ostatnie dwa tygodnie były dla niej szczególnie trudne na ich zakończenie postanowiłam przygotować właśnie to ciasto. Robiłam już kilka różnych wersji brownie. Tym razem wybór padł na wegetariańskie brownie (no prawie, bo dodałam do niego białą i ciemną czekoladę) z dużą ilością malin i borówek. Gorąca zielona herbata, słuszna ilość jeszcze ciepłego brownie z płynną czekoladą w środku, to było właśnie to, czego zmęczona nastolatka potrzebowała. Zjadła i ... poszła spać. Niech odsypia stresy...


Składniki (blaszka 25 na 25cm)
250g mąki
125g gorzkiego kakao
300ml oleju
300ml wody lub mleka roślinnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
200g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 kostek białej czekolady
12 kostek gorzkiej czekolady
szczypta soli
maliny i borówki


Piekarnik rozgrzej do 180stC. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Mleko lub wodę wymieszaj z olejem i esencją waniliową. W misce wymieszaj mąkę z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mokre składniki i miksuj mikserem przez 4-5 minut aż masa będzie aksamitna i puszysta. Wyłóż ciasto do foremki i wyrównaj. W surowe ciasto powciskaj na przemian kostki białej i cielnej czekolady a na wierzchu poukładaj owoce. Piecz 35-40 minut.


Smacznego!


Spróbuj także
Czekoladowo-malinowy torcik
Basbousa obłędnie pyszne ciasto ze wschodu
Czekoladowa pascha

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony