Obiad bez mięsa? Da się? Pewnie, że tak. Teraz, kiedy wszędzie można poczytać o zamiennikach, suplementach da się skomponować danie w stylu „bez". Jedną z najsympatyczniejszych książek kucharskich o dietach „bez" z teorią oraz ciekawymi przepisami jest wydana przez Lidl książka „Jeść zdrowiej". Znajdziecie w niej szczegóły na temat diety bezmięsnej, diety całkowicie wegańskiej, bez nabiału, bez jajek, bez glutenu. Przeglądam ją co jakiś czas szukając inspiracji. Dziś moja propozycja dania obiadowego bez mięsa. Zastąpiłam go tofu oraz ciecierzycą. Proponuję boczniaki, tofu, ciecierzycę i szpinak w sosie curry. Podałam je z ryżem ale właściwie będzie równie pyszne z kaszą kluseczkami lub pieczywem. Spróbujcie bo watro!


Składniki (4 porcje)
200g naturalnego tofu
150g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
200g boczniaków
1 świeża czerwona papryka
1 szalotka
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
300g świeżego szpinaku
400ml mleczka kokosowego
2 łyżki oleju
2-3 łyżeczki żółtej pasty curry
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony