Ostatnie komentarze
10Maj2021
godz. - 23:03

Pad thai z łososiem i szparagami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Pad thai to zdecydowanie ulubione danie mojej córki. Najczęściej wybiera pad thaia z krewetkami, ale danie z tofu lub kurczakiem też jest akceptowane. Ponieważ robimy je dość często w domu eksperymentujemy i dodajemy do niego różne dodatki. Baza jednak zawsze zostaje ta sama. Pyszny pszenny makaron, omlet, tofu, kiełki fasoli, orzeszki i doskonały sos, którego przygotowaniem zajmuje się nasz pad thaiowy mistrz czyli moja córka. Tym razem wykorzystałam filety z łososia i szparagi, które właśnie zaczęły pojawiać na straganach. A jaki jest Wasz ulubiony zestaw do pad thaia?


Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
300g świeżego szpinaku
200g naturalnego tofu
5 łyżek kiełków fasoli mung
1 łyżka masła
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Możesz go lekko podgrzać, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.


łosoś
600g świeżego łososia
1 łyżka masła
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
½ cytryny
2 ząbki czosnku
W miseczce wymieszaj sos sojowy, rozgniecione ząbki czosnku, syrop klonowy, sok z cytryny. Polej marynatą łososia i zostaw w lodówce na pół godziny. Potem usmaż na maśle.


omlet:
4 jajka
1 łyżeczka masła
2 łyżki30% śmietanki
sól, pieprz
Wbij jajka do miseczki i podbij je lekko widelcem. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na patelni roztop masło, wylej masę jajeczną i smaż aż jajka się zetną. Omlet powinien być cieniutki, więc jeśli masz małą patelnię usmaż dwa omlety. Usmażone omlety zostaw do ostudzenia i pokrój w cieniutkie paseczki.
Tofu pokrój w kostkę. Zamarynuj je w 2 łyżkach sosu do pad thaia. Szparagi umyj, usuń zdrewniałą część, obierz i ugotuj tak, żeby były chrupiące. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotuj dużą patelnie. Roztop na niej łyżkę masła. Dodaj tofu wraz z zalewą i smaż przez chwilę. Dodaj szpinak i zblenduj go. Dodaj łososia, szparagi pokrojony omlet. Wymieszaj. Dodaj makaron i sos. Wymieszaj delikatne ale dokładnie. Smaż przez chwilę. Wyłącz palnik. Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj. Nałóż danie do miseczek. Posyp orzeszkami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Ulubione danie mojej córki - pad thai z krewetkami
Pad thai z kaczką i warzywami
Łosoś z cytrynowym sosem szparagami i młodymi ziemniakami.

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony