Zaczął się sezon szparagowy więc szparagi jemy teraz bardzo często. Zupy sałatki dania obiadowe i przekąski - właściwie chyba nie podawałam szparagów jeszcze tylko z dżemem wiśniowym, bo szparagi z owocami już były. Dziś mega szybkie i proste ale wyjątkowo smaczne danie obiadowe ze szparagami w roli głównej oczywiście. Do makaronu dodałam sos serowy z sera gorgonzola oraz niesolone pistacje. Danie prezentuje się naprawdę smakowicie. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki.
Składniki (2 porcje)
150g penne
1 pęczek szparagów
150g 30% śmietanki
100g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki masła
garść pistacji
pieprz
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na maśle podgrzej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj śmietankę i pokruszony ser. Gotuj na niedużym ogniu aż ser się rozpuści i powstanie aksamitny sos. Szparagi obierz i ugotuj w osolonej wodzie tak, żeby pozostały chrupiące, pokrój je na mniejsze kawałki. Do sosu dodaj szparagi i makaron. Wymieszaj. Przed podaniem posyp pistacjami i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Bucatini z ricottą i pistacjami
Wiosna na talerzu: spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami