Ostatnie komentarze
31Maj2017
godz. - 10:02

Szparagi raz jeszcze – pizza ze szparagami i salami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

W ostatnią sobotę miałam lenia i absolutny brak twórczej kulinarnej weny. Kiedy zapytałam moje dzieci, co zjadłyby na obiad, odpowiedziały: "Pizza!". O dziwo zgodnie, co im się ostatnio bardzo rzadko zdarza. Niestety zgodności, co na niej powinno się znaleźć, już nie było. Tą decyzję podjęłam więc sama, w przeciwnym razie na pizzę musiałbym położyć jednocześnie wszystkie gatunki mięsa, szynkę, krewetki i połowę warzywno-owocowego bazarku.


Ponieważ ostatnio szparagi są stałym elementem w mojej kuchni postanowiłam, że to one będą grały główną rolę. Dodałam do nich salami, dwa rodzaje startego sera i czarne oliwki. Na pierwszy rzut oka połączenie dość niekonwencjonalne, ale zaskakująco pyszne. Na tyle pyszne, że moja córka z wrażenia zapomniała zalać dania toną ketchupu.


Składniki:
gotowy spód do pizzy
1 puszka pomidorów pellati
pół cebuli
3 ząbki czosnku2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego oregano
150g salami w plasterkach
pęczek zielonych szparagów (około 12 szt)
150g startej mozzarelli
50g startego sera ementaler

garść czarnych oliwek
sól i pieprz


Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj czosnek i cebulę i zeszli je lekko. Dodaj pomidory i oregano i smaż około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz gładki sos zblenduj zawartość patelni. Odstaw. Szparagi oczyść. Usuń zdrewniałą część i zblanszuj w lekko osolonej wodzie (około 3-5 minut). Odcedź i odstaw na chwilę.
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę przykryj papierem do pieczenia.
Spód do pizzy rozwiń, umieść na blasze i podpiecz około 5 minut. Wyjmij posmaruj pomidorowym sosem. Poukładaj na wierzch plasterki salami. Posyp połową mozzarelli i całym serem ementaler. Poukładaj szparagi, posyp resztą mozzarelli i plasterkami czarnych oliwek. Piecz 15 minut.


Smacznego!


Spróbuj także:
Czerwcowe śniadanie
Nasza sylwestrowa domowa pizza
Tarta z chorizo i porem

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony