Ostatnie komentarze
26Sty2018
godz. - 15:10

Kotlety z czerwonej fasoli

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Lubię dania wegetariańskie. Kiedy gotuję dla siebie najczęściej robię dania bez mięsa. Chyba jednak nie zrezygnowałabym zupełnie z dań mięsnych , bo czasami mam również ogromną ochotę na coś konkretnego na talerzu. Podoba mi się łączenie pozornie nie pasujących do siebie składników i tworzenie czegoś nowego zaskakująco pysznego. Dlatego, kiedy na stronie www.wegepedia.pl znalazłam przepis na kotlety z fasoli postanowiłam go wypróbować. Moja córka pomagała mi w przygotowaniach mrucząc pod nosem, że znowu wymyśliłam jakiś wynalazek na obiad.


Kotlety z fasoli okazały się jednak tak pyszne, że z całą pewnością trafią do naszego stałego menu. Podałam je z ulubioną przez nas pomidorowo paprykową salsą, która doskonale podkreśla smak tego typu dań.


Składniki:
kotlety
2 puszki czerwonej fasoli
1 nieduża czerwona cebula
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
4 garście płatków kukurydzianych
3 łyżki ziaren sezamu
salsa
pół słodkiej czerwonej papryki
2 pomidory
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół czerwonej cebuli
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu


Zacznij od przygotowania salsy. Pomidory przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę i papryczkę chili posiekaj. Wymieszaj w miseczce pomidory, paprykę, cebulę, papryczkę chili, szczypiorek i natkę pietruszki. Dodaj miód, oliwę i sok z cytryny do warzyw, wymieszaj ponownie i odstaw salsę do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszkli na 1 łyżce oliwy. Zmiksuj płatki owsiane Fasolę odcedź i rozgnieć bardzo dokładnie widelcem. Dodaj do niej ketchup, musztardę, rozgnieciony ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj ponownie. W osobnej miseczce wymieszaj pogniecione płatki kukurydziane i ziarna sezamu. Z fasolowej masy formuj nieduże okrągłe kotleciki, panieruj je w płatkach z sezamem i układaj na papierze do pieczenia. Piecz 25 minut. Upieczone kotleciki podawaj z salsą pomidorowo-paprykową.


Smacznego!


Spróbuj także
Omlet z cukinią i pomidorową salsą
Kanapka nie musi być nudna
Salsa do łososia czyli diabeł tkwi w szczegółach

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony