01Wrz2017
godz. - 13:03

Omlet z cukinią i pomidorową salsą

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dzięki mojej siostrze mam w tym roku całkiem pokaźny zbiór papryczek chili. Ponieważ moje dzieci nie bardzo lubią pikantne potrawy dodaję papryczki do potraw dla dorosłych. Myślę, że w przyszłym roku na wiosnę znowu uśmiechnę się o odchowane sadzonki, bo muszę przyznać, że są całkiem mocne i pięknie wyglądają.


Dziś dodałam odrobinę tych pięknych warzyw do pomidorowo bazyliowej salsy. Ponieważ miała ona naprawdę konkretny smak postanowiłam dodać ją do czegoś delikatnego. Zrobiłam więc omlet z cukinią i kozim serem. Dodatek salsy wspaniale zaostrzył jego smak. Polecam to danie na szybki lekki obiad.


Składniki:
omlet
3 jajka
150g cukinii
3-4 plastry koziego sera
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
łyżka masła
sól, pieprz
salsa
2 pomidory
3 łyżki posiekanej bazylii
ćwiartka cebuli
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Zacznij od przygotowania salsy. Pomidory pokrój w kostkę, czosnek, papryczkę i cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj warzywa, z oliwy, soku z cytryny i miodu zrób sos. Dodaj go do warzyw i wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Cukinię pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj mąkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Rozpuść na patelni masło i wylej połowę masy jajecznej. Smaż przez chwilę na niedużym ogniu. Na wierzch poukładaj połowę plasterków cukinii, plasterki sera koziego i resztę cukinii. Na wierzch wylej resztę jajecznej masy. Smaż przez chwilę. Kiedy jajka się zetną przełóż omlet na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę. Podawaj od razu z pomidorową salsą.


Smacznego!


Spróbuj także
Czerwcowe śniadanie
Omlet mojego męża
Jajecznica z kurkami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony