Ostatnie komentarze
22Lip2016
godz. - 08:14

Jajecznica z kurkami

Share

Przepisów na jajecznicę jest tyle ilu kucharzy. Każdy ma swój sekretny przepis. Jedni lubią bardziej inni mniej ściętą. Niektórzy ubijają jajka w kubeczku, żeby na patelnie wylać puszystą żółtą masę inni wbijają jajka bezpośrednio na patelnię i mieszają dopiero wtedy kiedy białka się zetną, żeby na talerzu pojawiło się biało-żółte danie. Każdy z nas ma też swoje ulubione dodatki: cebulę, kiełbasę, szynkę, pomidory, szczypiorek. Letnią propozycją jajecznicy jest dodanie do niej kurek.


Kurki nie mają specjalnie dużo wartości odżywczych. Niewielkie ilości witamin i składników mineralnych wypadają blado w porównaniu z innymi składnikami. Cenimy je więc przede wszystkim za delikatny ale wyrazisty smak a także za dekoracyjny wygląd. Są również trwałe, rzadko bywają robaczywe i ze względu na kolor łatwo je znaleźć w trawie.


Jajecznicę z kurkami podaj ze świeżym pieczywem na niedzielne śniadanie a domownicy będą zachwyceni.


Składniki:
3 jajka
nieduża cebula
100g kurek
garść szczypiorku
łyżka masła
sól pieprz


Kurki oczyść, większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj oczyszczone kurki i smaż na niewielkim ogniu około 10 minut. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i usmaż tak jak lubisz. Przed podaniem posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony