08Lip2019
godz. - 22:00

Cytrynowe ciasto z borówkami i truskawkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Bardzo lubię ucierane ciasta. Są nieskomplikowane i szybkie. Może nie są tak efektowne jak precyzyjne torty, ale czy czasem nie potrzebujemy po prostu czegoś zwykłego w pozytywnym tego słowa znaczeniu i po prostu pysznego.


Możecie użyć do nich dowolnych owoców. Spowodują, że ciasto będzie wilgotne i puszyste w środku z rozkosznym chrupiącym wierzchem. Ja dodałam borówki i truskawki. Ciasto to może być również doskonałym sposobem na wykorzystanie owoców, które są już lekko przejrzałe, a nie chcemy ich wyrzucać W cieście sprawdzą się znakomicie.


Składniki (blaszka 20cm na 20cm):
320g pszennej mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
120g cukru
125 ml oleju
300ml mleka (dowolnego, może być wegetariańskie)
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki skórki startej z cytryny
16 niedużych truskawek
2 garście borówek amerykańskich
cukier puder


Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugiej misce wymieszaj olej, mleko, esencję waniliową, skórkę z cytryny Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do blaszki, na wierzch poukładaj owoce. Piecz 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Idealne brownie
Ciasto żurawinowo-jabłkowe
Czekoladowo-malinowy torcik

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony