Ostatnie komentarze
26Lip2019
godz. - 12:46

Drożdżowe zawijańce z jagodami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jagodzianki to obowiązkowy punkt wakacyjnego programu kulinarnego. Poza pączkami to chyba nasze ulubione słodkie bułeczki. Przypominają dzieciństwo i babciną kuchnię. W cukierniach można kupić ale czasami zamiast prawdziwych cudownie smakowitych jagód znaleźć w nich można tylko jagodowy dżem. Staram się więc co roku przynajmniej dwa trzy razy zrobić je w domu. Mam wtedy pewność, że wypełniają je prawdziwe dojrzałe owoce.


Dziś przepis na drożdżowe zawijańce polane domowym lekko cytrynowym lukrem. Smakują obłędnie, zawsze więc przygotowuję od razu podwójną porcję.


Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie:
4 łyżki masła
200g jagód
szczypta cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cytrynowy lukier


Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników (poza masłem) i wyrabiaj ciasto aż będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj roztopione masło i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Włóż ciasto do oprószonej mąką miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Jagody umyj, osusz i wymieszaj z cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Zagnieć krótko ciasto. Rozwałkuj i posmaruj 2 łyżkami roztopionego masła. Nałóż jagody i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Pokrój w 2 cm kawałki i ułóż ciasno w blaszce. Posmaruj resztą roztopionego masła i posyp odrobiną cukru. Zostaw 15-12 minut w ciepłym miejscu. Piecz 40 minut. Przed podaniem udekoruj cytrynowym lukrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Brzoskwinie pod owsiano-kokosową kruszonką
Ciasto żurawinowo-jabłkowe
Błyskawiczne francuskie ciasto z białą czekoladą tahini i owocami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony