31Lip2019
godz. - 21:13

Cytrynowo-miętowe risotto z łososiem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Niekwestionowanym królem w mojej letniej kuchni jest w tym roku risotto. Zakochaliśmy się w kremowości ziaren ryżu arborio. Niewiele składników podstawowych i kilka dodatków powoduje, że za każdym razem mamy doskonałe nowe danie.


Ta popularna potrawa pochodzi z północnych Włoch i zawsze ma w swoim składzie ryż, szalotkę, masło, wino i bulion. Co ciekawe jest to tak zwane pierwsze danie (primo piatto) podawane przed daniem głównym zamiennie z zupą i makaronem. Tak byłoby pewnie we włoskiej restauracji, na moim stole risotto było po prostu pysznym daniem obiadowym.


Tym razem przygotowałam cytrynowe risotto z dodatkiem kurkumy, mięty i wędzonego łososia.


Składniki (2 porcje)
150g ryżu arborio
1 szalotka
1l bulionu warzywnego
3 łyżki masła
100ml białego wytrawnego wina
pół łyżeczki kurkumy
3 łyżki parmezanu
2 łyżki skórki z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
150g wędzonego łososia


W garnku z grubym dnem roztop 1 łyżkę masła i zeszklij szalotkę. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią się szkliste. Dodaj wino i gotuj aż całe odparuje. Dodawaj po pół szklanki bulionu i gotuj ryż. Przed każdą kolejną porcją bulionu poczekaj aż poprzednia zupełnie się wchłonie. Gotuj dalej risotto przez kolejne 15-18 minut uzupełniając płyn. Zdejmij risotto z ognia, odczekaj chwilę, dodaj resztę masła, 2 łyżki parmezanu, skórkę i sok z cytryny i wymieszaj. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem. Nałóż risotto i łososia na talerze. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj listkami mięty.


Smacznego!


Spróbuj także:
Moje pęczotto z kurkami
Risotto z białymi szparagami i szafranem
Szparagowe risotto – jedna porcja to za mało

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony