Półki sklepowe i stragany na bazarku uginają się od różnych odmian pomidorów. Najbardziej lubię mięsiste i słodkie pomidory malinowe, ale kupuję również inne odmiany. Wyglądają pięknie w na talerzu, w sałatkach czy na kanapkach i każda z odmian smakuje odrobinę inaczej. Dziś chciałabym podzielić się przepisem na carpaccio z pomidorów. Efektowne i przepyszne danie składa się z prostych składników: pomidorów oliwek oraz sera feta, ale przyznacie, że ten sposób podania sałatki jest wyjątkowy.
Pomysł na danie pochodzi z magazynu „Moje gotowanie".


Składniki:
3 pomidory w różnych kolorach
100g sera feta
2 łyżki oliwy
bazylia
sól, pieprz
pasta oliwkowa
25g czarnych oliwek bez pestek
pół ząbka czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Tabbouleh zwana inaczej sałatką libańską to klasyka kuchni bliskowschodniej. Oryginalnie przygotowywana jest z kaszy bulgur z warzywnymi dodatkami pokrojonymi w drobną kosteczkę: pomidorów, ogórków, cebuli, czosnku, papryki. Smak warzywnej sałatki zaostrzają przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny oraz posiekane zioła: mięta i pietruszka.


Dziś moja propozycja sałatki tabbouleh. Zamiast kaszy bulgur użyłam komosy ryżowej. Dodałam również awokado oraz niewielką ilość posiekanej papryczki chili. Sałatka libańska to doskonała propozycja w upalny letni dzień. Ponieważ jest tak samo pyszna zaraz po przygotowaniu jak i następnego dnia świetnie nadaje się również do zapakowania w słoiczek lub pudełko i zabrania na wycieczkę lub do pracy.


Składniki (2 porcje)
100g komosy ryżowej
1 awokado
1 czerwona papryka
2 pomidory
3 zielone ogórki gruntowe
1 szalotka
1 ząbek czosnku
pół papryczki chili
2-3 łyżki soku z cytryny
po dwie łyżki posiekanych ziół: szczypiorku, mięty, natki pietruszki i bazylii
sól, pieprz

więcej»

Latem owoce na drzewach i krzewach aż proszą się, żeby je zerwać i zjeść. Wypełnione słońcem smakują obłędnie i tylko żal, że w Polsce sezon na świeże dary sadu jest taki krótki. Nie sposób przecież wszystkiego spróbować wszystko wykorzystać, a mrożone owoce, mimo, że są sposobem na zachowanie choć części słodkich skarbów nie smakują już tak wspaniale. Taka właśnie refleksja naszła mnie podczas ostatnich zakupów na pobliskim bazarku. Owoce z biegiem czasu zmieniają się. Jeszcze przed chwilą królowały truskawki i wiśnie, jeszcze nie zdążyłam najeść się ich do syta gdy pojawiły się morele i brzoskwinie a już za chwilę kupować będziemy śliwki jabłka i gruszki. I znowu rok będę musiała czekać na truskawki, maliny i poziomki ... Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto zebra z pięknymi słodkimi morelami. Wygląda i smakuje równie wspaniale.


Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
kilka moreli

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony