05Lut2018

Sekretem domowych pierogów jest ciasto. Każda gospodyni ma swój własny sekretny przepis, na podstawie którego powstaje miękkie i elastyczne ciasto. Farsz można przygotować właściwie ze wszystkiego. Dzisiaj propozycja klasyczna – pierogi ruskie- zdecydowanie moje ulubione.


Do niedawna ruskie pierogi przynosiła nam zaprzyjaźniona Pani Ania. Robiła ich przemysłowa ilość i obdarowywała swoją rodzinę, sąsiadów i nas. Czasem do farszu dodawała posiekaną miętę. Były smaczne ale najbardziej lubiliśmy te tradycyjne, bez niezwykłych dodatków.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
600g ziemniaków
200g białego sera
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Są takie produkty, które „trzeba" jeść. Chipsy, orzeszki, małe ciasteczka, popcorn w kinie. Niezależnie od tego ile do miseczki wysypiecie, zjecie wszystko. Znacie to? No ale z drugiej strony są takie sytuacje kiedy coś skubać trzeba. Coś do pochrupania przydaje się podczas czytania pasjonującej książki, przy ciekawym filmie, albo podczas spotkania ze przyjaciółmi.


Dziś chciałabym zaproponować dwie przekąski, które świetne zastąpią niezdrowe słone odpowiedniki. Są pyszne, proste w przygotowaniu. Jeśli chcecie rozszerzyć asortyment proponuję przygotować dodatkowo chipsy z jarmużu albo paluchy z ciasta francuskiego z pesto i sezamem. W przepisie poniżej nie podawałam ilości składników. Dopasujcie je do ilości przekąsek, które możecie zjeść.


Frytki z cukinii
cukinia
mąka pszenna
mleko roślinne
bułka tarta
parmezan
sezam
tymianek
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony