Kiedy na zewnątrz jest bardzo gorąco włączenie piekarnika w celu upieczenia czegokolwiek słodkiego grozi udarem cieplnym. W takie dni ja udaję, że jestem jaszczurką. Staram się ruszać jak najmniej i próbuję sobie wmówić, że lejący się z nieba żar jest tylko przyjemnym ciepełkiem. Moje dzieci zupełnie inaczej odbierają temperaturę za oknami o ile jednodaniowy obiad jest im całkiem na rękę o tyle brak deseru jest niedogodnością trudną do zaakceptowania. Ponieważ dziś stanowczo odmówiłam samodzielnych i skomplikowanych deserowych przygotowań moja córka, o dziwo! postanowiła mi pomóc i razem przygotowałyśmy owsiane babeczki z czekoladowym kremem i owocami. Wyszły pyszne musicie mi uwierzyć, ale przygotować je dla siebie.


Składniki (8 babeczek)
babeczki
80g masła
75g brązowego cukru
170g płatków owsianych
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
wypełnienie:
150ml 30% śmietanki
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
owoce i listki mięty do dekoracji

więcej»

Kiedy postawiłam na stole ten niezwykle prosty deser moje dzieci stwierdziły, że wygląda i smakuje podobnie do wielkanocnego mazurka, który przynosi do nas moja siostra. Coś w tym jest bo i w jednym i drugim wypieku jest pasta tahini. Deser jest lekko sezamowy, niezbyt słodki i wygląda bardzo dekoracyjnie. Ponieważ nie wymaga szczególnie dużo pracy jest doskonały na niedzielne letnie popołudnie. Obiad z deserem nie musi przecież oznaczać, że pani domu pracuje cały dzień w kuchni a popołudniu jest tak zmęczona, że nie ma siły unieść filiżanki z kawą. Jeśli ciasto podajecie na ciepło, tuż po upieczeniu dodajcie do niego kulkę ulubionych lodów. Wszyscy będą zachwyceni.


Składniki
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
50g pasty tahini
50g białej czekolady
3 biszkopty
sezonowe owoce
2 łyżki mleka
cukier puder

więcej»

Nie rozumiem, dlaczego cały czerwiec żar lał się z nieba a każdy test przed wystawieniem rocznych ocen szkolnych był przez to podwójnie trudny. Kiedy zaczęły się wakacje lato zrobiło odwrót i udawało, że go nie ma.  12-15 stopni i deszcz to nie jest pogoda, której oczekują wypoczywający uczniowie i ich rodzice. Miejmy nadzieję, że to jedyny taki chłodny epizod podczas tegorocznych wakacji.

 

Żeby poprawić nieci humor dzieciakom przygotowałam aksamitny domowy budyń. Przygotowałam go z kokosowym i migdałowym mlekiem, żeby mógł go zjeść również mój syn, który nie pije krowiego mleka. Pysznym dodatkiem do delikatnego budyniu były domowe konfitury z czarnej porzeczki i pomarańczy.

 

Składniki (2 porcje)

budyń

200ml mleczka kokosowego

200ml mleka migdałowego

100g białej czekolady

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka esencji waniliowej

konfitura:

2 garści czarnej porzeczki

sok i skórka z połowy pomarańczy

1 łyżka syropu klonowego

więcej»

Każda gospodyni ma swój przepis na ciasto „niezapowiedziani goście", na ciasto „teściowa za pięć minut", na ciasto „mamo jest coś słodkiego?". Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na ciasto „szybko coś czekoladowego". W tajemnicy zdradzę, że to czekoladowe musiałam ja a nie moje dzieci. Moi domownicy wiedzą, ze uwielbiam czekoladę, która jest dla mnie lekarstwem na zły humor i na stres. Tym prostym ciastem „leczyłam" stres związany z wyjazdem moich pociech, bo jako typowa mama kwoka najbezpieczniej czuję się, kiedy wszystkich mam w zasięgu ręki.


Ciasto to ma mnóstwo zalet. Poza podstawową, że jest czekoladowe to możecie użyć do niego w zasadzie dowolnej mąki, owoce mogą być takie jakie akurat macie pod ręką a jajka nie są niezbędnym składnikiem. Nie musicie używać miksera a do mycia są dwie miski i jedna łyżka. Niezbędny jest za to piekarnik i cierpliwość bo kiedy ciasto się piecze pachnie bardzo apetycznie.


Składniki (blaszka 20cm)
100g mąki pszennej
100g mąki razowej
1 jajko
250ml mleka
120g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki kakao
80ml oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny

więcej»

Jeszcze przed Wielkanocą kupiłam paczkę mielonych migdałów. Zrobiłam wtedy coś czego raczej nie robię, czyli zakupy bez przeznaczenia. Migdały leżały więc i czekały na pomysł. Wpadły mi w ręce przy okazji piątkowego porządkowania spiżarni i postanowiłam dać im szansę. Wymieszałam je z mąką i przygotowałam szybkie i bardzo proste ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką.


Wykorzystałam stary przepis, w którym część mąki zastąpiłam po prostu mielonymi migdałami. Nigdy tego nie robiłam, ale już wiem, że pomysł jest całkiem interesujący. Ciasto wyszło nieco cięższe, ale równie puszyste i pyszne jak tradycyjne. Hitem była także chrupiąca migdałowa kruszonka. Zamiast truskawek możecie do ciasta dodać wiśnie bez pestek albo maliny. Żeby owoce nie zapadały się w ciasto posypcie wierzch odrobiną bułki tartej lub kaszy manny.


Składniki (tortownica 25cm)
ciasto
150g masła
125g mąki
100g mielonych migdałów
125g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
kruszonka
100g mielonych migdałów
50g masła
50g cukru pudru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony