W moim domu banany to trudny temat. Albo znikają tuż po kupieniu albo leżą i powoli dojrzewają tak, że w końcu nadają się tylko do koktajlu lub do ciasta. Na szczęście lubimy jedno i drugie więc banany w naszym domu raczej się nie marnują.


Dziś wypróbowałam nowy przepis na ciasto bananowe z czekoladą. Znalazłam go na stronie pani Kingi Paruzel. Powiedzieć, że to ciasto było pyszne to za mało! Więcej nie zrobię innego. Jest perfekcyjne pod każdym względem: łatwe, niezbyt drogie, składniki każda gospodyni ma w swojej kuchni. Do tego jest wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe a podczas pieczenia pięknie pachnie. Ma tylko jedną małą wadę: znika zdecydowanie za szybko. No ale temu da się łatwo zaradzić. Można szybko upiec drugie.


Składniki (25cm „keksówka")
110g mąki pszennej
30g mąki żytniej
2 banany
2 jajka
150g cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
125ml oleju rzepakowego
100ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady

więcej»
31Sty2018

Nie wiem kto wymyślił żeby obchodzić Tłusty Czwartek w czwartek. Gdyby chociaż w jednym roku był w sobotę, można by poszaleć w kuchni i celebrować rodzinie kawę lub herbatę z czwartkowymi specjałami. Niestety w tym roku znowu Tłusty Czwartek będzie w czwartek Mrugnięcie.


Chociaż mam swoją ulubioną cukiernię, w której co roku kupuję pączki z nadzieniem różanym i duuuuuużą ilością skórki pomarańczowej to w tym roku przygotuję absolutnie błyskawiczne oponki serowe. Najlepsze są takie od razu po smażeniu jeszcze ciepłe chrupiące z wierzchu i puszyste w środku, szybciutko polane cytrynowym lukrem lub posypane cukrem pudrem. Zresztą polecam je nie tylko w Tłusty Czwartek. Będą świetne na weekendowy podwieczorek.


Składniki (15 mini donatów)
300g mąki
350g sera sernikowego mielonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
lukier lub cukier puder do dekoracji

więcej»

Pamiętacie uroczą bajkę „Kubuś Puchatek i Hefalumpy". Ja i moje dzieciaki (w tej kolejności) bardzo ją lubiliśmy. Do tej pory, kiedy mam naprawdę kiepski dzień, włączam ją sobie na poprawę humoru.


Dziś z moją córką przygotowałyśmy pyszne chrupiące karmelowo-owsiane ciasteczka z czekoladą. Ponieważ najlepiej smakowały z kubkiem gorącego mleka zgodnie uznałyśmy, że to muszą być krakerniczki. Takie ciasteczka z kubeczkiem mleka dostawał na podwieczorek mały Lumpek od swojej mamy. Zróbcie krakerniczki u siebie w domu koniecznie razem z kimś bliskim. Ciepła, rodzinna i słodka atmosfera zapewniona.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.brunetkawkuchni.com.


Składniki (45 ciasteczek):
175g masła
220g płatków owsianych górskich
150g brązowego cukru
75g karmelu z puszki
1 jajko
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady

więcej»

Przed świętami zdecydowanie przesadziłam z ilością pierniczków. Wszystkie były pyszne i te kolorowe, ozdabiane czekoladą i posypkami i te puszyste z cytrynowym lukrem. Niestety ich ilość przerosła nawet możliwości moich dzieci. Puszyste mięciutkie pierniczki trochę wyschły i nie były już tak apetyczne. Szkoda wyrzucić, a bez sensu jeść na siłę.


Parę dni po świętach zrobiłam więc deser z nasionami chia i pokruszonymi pierniczkami. Wierzch tego bajecznego deseru posypałam cząstkami granatu. Było pysznie i kolorowo i nic nie wyrzuciłam.


Składniki (4 porcje)
4 łyżki nasion chia
400ml mleczka kokosowego
100ml mleka migdałowego
3 łyżki jasnego miodu
pół łyżeczki esencji waniliowej
200g pierników z lukrem
1 granat

więcej»

Chociaż cyferki na kalendarzu już przeskoczyły i niezwykła noc zabawy za nami to przecież zawsze może znaleźć się okazja, żeby zrobić coś pysznego i ładnego. Jeśli będzie to jednocześnie danie proste tym lepiej dla nas.


Mnie deser ten nauczył pokory i cierpliwości. Niby prosty do wykonania, ale na każdym kroku rzucał mi kłody pod nogi. Okazało się, że nie mam części składników, choć głowę dałabym sobie uciąć, że są i nie powiem ile razy sprzątałam kuchnię – nie poddałam się jednak i deser powstał. Zgodnie oceniliśmy, że był pyszny. Dla mnie jego doskonały smak był smakiem ... cierpliwości. Parę razy miałam ochotę wrzucić wszystko do kosza i iść do cukierni.


Składniki (forma do tarty z wgłębieniem):
250ml 30% słodkiej śmietany
500g sera mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
150g białej czekolady
200g ciemnych czekoladowych groszków
żelka owocowa
300g wiśni bez pestek
3 mandarynki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka żelatyny
polewa
150g gorzkiej czekolady
100ml słodkiej śmietanki
dodatkowo owoc granatu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony