Ostatnie komentarze

Do tej pory przygotowywałam tradycyjne kokosanki na bazie ubitych białek kurzych, cukru i wiórków kokosowych. Bardzo je lubimy. Są chrupiące z zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. Ponieważ jajka wykorzystaliśmy na weekendowe śniadanie szukałam przepisu na kokosanki bez jajek. Mogłam w zasadzie ubić aquafabę, ale o tym pomyślałam dopiero kiedy gotowe kokosanki leżały już na talerzu. Przepis znalazłam na stronie www.aniagotuje.pl. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne a kolorowe posypki nadały im wiosennego charakteru. Chyba już bardzo chciałabym, żeby była wiosna...


Składniki (20 ciastek)
100g wiórków kokosowych
160g mąki
100g masła
90g jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka drobnej skórki otartej z cytryny

więcej»

Basbousa to ciasto pochodzące z Egiptu. Podawane jest również Grecji, Azerbejdżanie, Izraelu, Armenii i innych krajach Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się je z semoliny i aromatyzuje wodą różaną lub wodą z kwiatów pomarańczy. Pewnie w każdym państwie dodatki do tego deseru są tradycyjnie inne. W moim są wiórki kokosowe i migdały. Żeby złamać nieco słodki smak tego ciasta nasączyłam go syropem z dodatkiem soku z cytryny. Wyszło naprawdę pyszne mimo, że zdecydowanie różniło się od oryginału.


Składniki:
ciasto
170g kaszy manny
30g wiórków kokosowych
40g brązowego cukru
100g masła
150g naturalnego jogurtu
łaska łyżeczka proszku do pieczenia
migdały
syrop
150g brązowego cukru
125ml wody

sok z jednej cytryny

więcej»

Aż trudno uwierzyć, że kończy się karnawał. Dopiero kupowałam prezenty pod choinkę a za chwilę będziemy przygotowywać pisanki i wielkanocny koszyczek. Najpierw przed nami chyba najsłodszy dzień w ciągu roku. Tłusty czwartek zwykle pełen jest pączków i faworków. Ja w tym roku postanowiłam odejść od tradycji i uczcić tłusty czwartek czekoladowo-porzeczkowym torcikiem z granatem. Nie wiem, czy dodatkowo nie skusimy się na przepyszne świeżutkie pączki, ale w tym jednym dniu w roku można przymknąć oko na dietę...


Składniki:
ciasto:
175g mąki
3 łyżki kakao
75g brązowego cukru
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g roztopionego masła
250ml wody lub mleka
krem:
150ml 30% śmietanki
200g serka mascarpone
100g czekolady
1 łyżeczka kakao
4 łyżki dżemu porzeczkowego
owoce i kawałki czekolady do dekoracji

więcej»

Walentynki - jedni je lubią, inni nie cierpią. Niezależnie od tego każdy dzień jest dobry, żeby zjeść coś pysznego w miłym towarzystwie. Więc czemu nie zrobić tego właśnie w walentynki?


Dziś propozycja łatwego ale pysznego deseru dla dwojga. Lekki, słodki mus z białej czekolady na basie aquafaby świetnie komponuje się z kwaskowymi porzeczkowymi konfiturami. Możecie oczywiście użyć dowolnych innych ale polecam raczej mniej słodkie o zdecydowanym smaku.


Składniki (2 porcje)
100ml aquafaby
100g białej czekolady
200g czerwonej porzeczki
1 łyżeczka cukru pudru

więcej»

Zimą szczególnie taką ponurą szarą jak w tym roku człowiek potrzebuje czegoś co podgrzeje atmosferę, zapewni trochę przyjemności. Czy jest coś wspanialszego niż zapach pieczonego domowego ciasta? Cynamonowo-waniliowy zapach pieczonej szarlotki uwodzi od pierwszych chwil w piekarniku. Nie można doczekać się aromatycznego kawałeczka na talerzyku. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na szybką kruchą szarlotkę doprawioną wanilią cynamonem. Pod jabłkami ukryłam sporą ilość morelowego dżemu. Dzięki temu ciasto jest lekko kwaskowe – po prostu pyszne.


Składniki (forma 20cm na 20cm):
150g mąki
50g mielonych migdałów
100g masła
125g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
125g morelowego dżemu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony