Ostatnie komentarze

Ogrodnicy wiedzą, że krzaczki delikatnych poziomek posadzone w pobliżu truskawek lub malin nie rosną i nie owocują. Cieszy je za to towarzystwo lawendy albo szczypiorku. Być może dlatego, że wiedzą ze przy królowych lata: truskawkach i malinach wyglądają raczej niepozornie. Pogląd zupełnie niesłuszny wszyscy przecież wiem, że nic nie smakuje podczas cudownego letniego dnia, niż poziomki zjadane prosto z krzaczka w ogródku babci.


Dziś kupiłam na targu koszyczek pięknych dojrzałych poziomek. Te owoce nie nadają się do długiego przechowywania, trzeba je szybko zjeść. Przygotowałam zatem deser z poziomkami. Nie przetwarzałam ich, bo było mi szkoda. Zjedliśmy je po prostu świeże w towarzystwie kremu starcciatella i migdałów.


Składniki (2 porcje)
200g poziomek
100g 30% śmietanki
100g serka mascarpone
100g czekoladowych drażetek, lub posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kropli esencji waniliowej
kilka ciasteczek cantucini
kilka migdałów

więcej»

Dziś deser dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, a lubią zjeść coś słodkiego. Polecam babeczki, które pozornie wyglądają na zwykłe muffinki a skrywają niezwykłą tajemnicę: cieniutkie migdałowe ciasto i całą masę owoców w środku. Wyglądają bardzo niepozornie, ale to tylko dla zmylenia przeciwnika. Wystarczy pierwszy kęs i przepadłeś z kretesem. Na jednej porcji z pewnością się nie skończy. Moje babeczki wypełniłam borówkami. Doskonałe do tego będą również jagody, agrest i porzeczki. Przygotujcie je u siebie w domu bo naprawdę warto.


Składniki (8 babeczek)
ciasto
100g mąki
4 łyżki mielonych migdałów
100g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie:
200g borówek amerykańskich
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

W zasadzie sezon na truskawki przypada w czerwcu. Są jednak gatunki truskawek, które owocują do jesieni. Takimi gatunkami są truskawki ostara, san andreas, monterey. Dzięki nim mogę cieszyć się ulubionymi owocami przez cale lato. Moje dzieci w lipcu zdecydowanie chętniej sięgają po maliny, jeżyny czy nektarynki, co nie oznacza, że z niechęcią patrzą na słodki deser z dodatkiem truskawek. O nie! Moje dzieci desery kochają nade wszystko.


Dziś deser dla tych, którzy tak jak ja, kochają i chałwę i truskawki. Niestety, a może stety nie można o nim powiedzieć, że jest dietetyczny. Czasami przecież można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i na przykład w wakacje, zgrzeszyć tą cudowną kremową słodkością z lekko kwaskowym musem z truskawek.


Składniki:
200g serka mascarpone
150g 30% śmietanki
150g chałwy
350g truskawek
garść orzechów nerkowca

więcej»

Ponieważ lato to sezon na wszelkie owoce grzechem byłoby nie korzystać z nich i nie dodawać do czego tylko się da. Moje dzieci przynajmniej dwa razy dziennie domagają się michy świeżych owoców. Dostają wtedy mix wszystkich owoców, jakie akurat uda mi się kupić. Najczęściej są to truskawki, maliny, jeżyny, borówki, często morele i brzoskwinie. Rzadziej w świeżej postaci zjadamy porzeczki. Kupuję je czasem i wykorzystuję do przygotowania deserów i ciast.


Dziś propozycja połączenia porzeczek (czerwonych i czarnych) z kruchym ciastem i wiórkami kokosowymi. Połączenie niecodzienne ale bardzo pyszne. Polecam!


Składniki (blaszka 20 na 20cm)
ciasto
250g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100g brązowego cukru
100g masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki wiórków kokosowych
warstwa kokosowa
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
dodatkowo:
200g czerwonej porzeczki
100g czarnej porzeczki
1 łyżka mąki kukurydzianej

więcej»

Jagodzianki to obowiązkowy punkt wakacyjnego programu kulinarnego. Poza pączkami to chyba nasze ulubione słodkie bułeczki. Przypominają dzieciństwo i babciną kuchnię. W cukierniach można kupić ale czasami zamiast prawdziwych cudownie smakowitych jagód znaleźć w nich można tylko jagodowy dżem. Staram się więc co roku przynajmniej dwa trzy razy zrobić je w domu. Mam wtedy pewność, że wypełniają je prawdziwe dojrzałe owoce.


Dziś przepis na drożdżowe zawijańce polane domowym lekko cytrynowym lukrem. Smakują obłędnie, zawsze więc przygotowuję od razu podwójną porcję.


Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie:
4 łyżki masła
200g jagód
szczypta cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cytrynowy lukier

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony