07Sie2019
godz. - 13:58

Kruche babeczki pełne owoców

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dziś deser dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, a lubią zjeść coś słodkiego. Polecam babeczki, które pozornie wyglądają na zwykłe muffinki a skrywają niezwykłą tajemnicę: cieniutkie migdałowe ciasto i całą masę owoców w środku. Wyglądają bardzo niepozornie, ale to tylko dla zmylenia przeciwnika. Wystarczy pierwszy kęs i przepadłeś z kretesem. Na jednej porcji z pewnością się nie skończy. Moje babeczki wypełniłam borówkami. Doskonałe do tego będą również jagody, agrest i porzeczki. Przygotujcie je u siebie w domu bo naprawdę warto.


Składniki (8 babeczek)
ciasto
100g mąki
4 łyżki mielonych migdałów
100g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie:
200g borówek amerykańskich
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki brązowego cukru


Borówki umyj osusz i wymieszaj z mąką i cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Osiem foremek do babeczek wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Zimne masło posiekaj. Dodaj mąkę, migdały, żółtko i cukier puder. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą w włóż do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółka. Kółkami wylep foremki do mufinek. Nałóż borówki i przykryj resztą kółek. Zlep brzegi. Pośrodku każdego wierzchniego kółka zrób mały otworek, Piecz 20 minut.
Posyp cukrem pudrem przed podaniem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Babeczki oreo z limonkowym serkiem galaretką i owocami
Małe kopce kreta
Cytrynowe cukiniowe babeczki

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony