Ostatnie komentarze

Pierwsze truskawki w tym roku jedliśmy na początku maja w Hiszpanii. Aż trudno uwierzyć, że były to te same hiszpańskie truskawki, które u nas nadają się wyłącznie do dekoracji bo smakiem zupełnie nie przypominają truskawek. Tamte były piękne słodkie i soczyste. No ale nic dziwnego truskawki dojrzewające na krzaczkach w pięknym słońcu muszą być pyszne. Te dojrzewające w transporcie nie mają na to szans.


Piękne soczyste i słodkie truskawki są już i u nas. Choć cena jeszcze daleka jest od ideału to nie mogłam się oprzeć. Pierwsze truskawki zachłannie zjadamy na świeżo. Kiedy będzie ich dużo i cena znacznie niższa będziemy przerabiać je na desery, kisiele i ciasta. Dziś pProsty deser do którego truskawki są tylko pięknym dodatkiem.


Składniki (5 kwiatków)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki mleka
2 łyżki brązowego cukru
150g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
5 truskawek
3 łyżki posiekanych pistacji

więcej»

Kwaskowe różowo zielone łodygi rabarbaru kojarzą mi się z pełnią wiosny. Właśnie wtedy na przełomie maja i czerwca powinno się zbierać go ponieważ w młodych łodygach poziom szczawianu wapnia jest niski. Z czasem jego ilość rośnie i rabarbar może nam zaszkodzić.


Dziś wykorzystałam rabarbar do zrobienia kruchego ciasta z budyniem i kruszonką. Było pyszne, wilgotne, orzeźwiające idealne do letniej popołudniowej herbaty. Będę go robiła częściej, bo poza wspaniałym smakiem ma jeszcze kilka innych zalet: nie wymaga skomplikowanych składników, dużej ilości pracy i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.


Składniki (blaszka 20 na 20):
200g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka masła orzechowego
100g brązowego cukru
150g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
budyń waniliowy
350ml mleka
2 łyżki brązowego cukru
2 długie łodygi rabarbaru
200g malin
cukier puder

więcej»

Dzisiejsze kwiatki z ciasta francuskiego z czekoladowo orzechowym nadzieniem powstały z nagłej potrzeby czegoś słodkiego. Dobrze mieć gotowe schłodzone ciasto francuskie w lodówce. Wtedy wystarczy czekolada, dżem albo świeże owoce, żeby wyczarować błyskawiczny deser. W internecie znajdziecie całe mnóstwo instrukcji, jak pomysłowo zwinąć ciasto francuskie, żeby uzyskać efektowne wypieki. Spróbujcie, to naprawdę proste! Takie świeżo upieczone kwiatki z ciasta francuskiego z płynną czekolada są świetnym dodatkiem do aromatycznej kawy i pasjonującej książki.


Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
8 łyżeczek masła orzechowego
150g posiekanej mlecznej czekolady
1 łyżki mleka
cukier puder

więcej»

Jednym z trudnych dań serwowanych na podwieczorek w moim przedszkolu był kisiel, o trudnym do zdefiniowania smaku, z tartym na tarce jabłkiem. Nie wiem czy w mojej grupie przedszkolnej była choć jedna osoba, która z własnej woli ze smakiem zjadała to danie. Do niedawna kisiel i jabłka była to kombinacja, której unikałam jak ognia. Ostatnio postanowiłam odczarować to połączenie. Zrobiłam kisiel jabłkowy. Aksamitny i pyszny a podałam go z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Całość pięknie się prezentowała i smakowała wyśmienicie.


Składniki:
3 duże jabłka
3-4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150g jogurtu naturalnego
owoce

więcej»

Kiedy przygotowywałam te niezwykle proste ciasteczka mój syn chodził wokół mnie dopytując co to będzie. Cudem uratowałam upieczone słodkie chipsy, bo smakowały tak doskonale, że znikały w mgnieniu oka. Właściwie mogłabym nic więcej nie robić. Przygotowałam do nich jednak prościutki, odświeżający cytrynowy krem z serka mascarpone. Do tego owoce, odrobina czekolady i pyszny szybki deser gotowy. Mój syn nazwał go „słodkim burrito". Nazwa przyjęła się od razu. Z pewnością jeszcze przygotujemy go nie raz. W końcu sezon na najpiękniejsze owoce świata widać już na horyzoncie.


Składniki (18 ciastek)
3 tortille
100g masła
150g brązowego cukru
250g serka mascarpone
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
dowolne owoce
50g czekolady

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony