Ostatnie komentarze

Wakacyjne wyjazdy, niezależnie w którą część Polski kojarzą mi się ze słodkimi pysznymi drożdżowymi jagodziankami. Do wakacyjnych wyjazdów mam jeszcze chwilę, ale już nie mogłam się ich doczekać, dlatego postanowiłam przygotować własne. Wszystko pięknie się udało: wyrośnięte ciasto, przepyszne owoce, niezbyt pracochłonne przygotowanie i doskonały efekt na talerzu. Niestety mało strategicznie wyszłam z domu i kiedy wróciłam na talerzu czekała na mnie jedna, jedyna bułeczka z jagodami. Dobrze, że łakomczuchy zostawiły mi choć jedną Mrugnięcie W sumie chyba powinnam się cieszyć, bo dla kucharza, cukiernika, piekarza, to najlepsza recenzja przygotowanego dania. Ale koniecznie muszę przygotować kolejne, bo mam niedosyt tych sezonowych słodkości.


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
200ml jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»

Podczas przymusowej nauki on line czasem czułam się jak całkiem dobrze zorganizowana firma cateringowa. Trzy osoby w domu ze słuchawkami i oczami wlepionymi z w ekrany komputerów rozmawiają z niewidocznymi adwersarzami a ja biegam między nimi donosząc posiłki regeneracyjne. Oczywiście nie było tak, że serwowałam codziennie obiad z pięciu dań, drugie śniadania, podwieczorki i kolacje. Czasem sobie odpuszczałam i na obiad była pizza a ja miałaąm dłuższą przerwę na kawę. Starałam się również, żeby w tym trudnym czasie każdy dostał czasem coś co szczególnie lubi. Moja córka spaghetti à la carbonarra a mój syn placki.


Dziś propozycja dla mojego męża. Kokosowe ciasto z rabarbarem jest wilgotne lekko kwaskowe, mocno kokosowe i pachnie słonecznym latem. Doskonale nadaje się do herbaty w letnie słoneczne leniwe popołudnie, a wakacje przecież właśnie się zaczęły.


Składniki:
ciasto
250g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100g brązowego cukru
100g masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki wiórków kokosowych
warstwa kokosowa
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
dodatkowo:
5-6 łodyg mocno czerwonego rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru

więcej»

W upalne dni nie chce mi się długo stać w kuchni i przygotowywać posiłki dla całej rodziny. Wiem jednak, że niezależnie od temperatury za oknem ja i moja rodzina lubimy zjeść coś słodkiego na deser. Żeby nie stać przy gorącej kuchni w najbardziej gorącym momencie dania staram się przygotować jak najwięcej poprzedniego dnia wieczorem, kiedy aura jest bardziej łaskawa dla domowych kucharzy.


Moja dzisiejsza propozycja – trzywarstwowy truskawkowy sernik na zimno - jest wyjątkowa pod tym względem. Cały deser można przygotować poprzedniego dnia a po obiedzie przygotować aromatyczną kawę i słodkości wyjąć po prostu z lodówki. Mój sernik na zimno składa się z trzech warstw. Każda z nich jest truskawkowa ale każda w zupełnie innym stylu. Deser ma jeszcze jedną zaletę. Nie dodałam do niego ani łyżeczki dodatkowego cukru. Jest lekki orzeźwiający i bardzo truskawkowy. Jeśli dla Was jest za mało słodki użyjcie waniliowego serka homogenizowanego zamiast jogurtu.


Skłądniki (20cm tortownica)
1 warstwa
350ml jogurtu naturalnego
150 ml zmiksowanych świeżych truskawek
2-3 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. Ostudź, ale nie dopuść do stężenia. Jogurt wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wlej pierwszą warstwę do tortownicy i zostaw w lodówce do stężenia.

więcej»

Przyzwyczaiłam moją rodzinę że w weekend zawsze po obiedzie jest jakiś deser. Czasami przygotowuję deser, częściej szczególnie, kiedy kosze na bazarku wypełnione są świeżymi owocami piekę ciasto lub babeczki. Zimą przyjdzie czas na ciasteczka z czekoladą. Na razie jednak ciągle stawiam na owoce. Najbardziej lubię kiedy ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem do ogromnej ilości owoców. Moje kruche ciasto z nektarynkami spełnia tę zasadę. Jest cieniutkie, chrupiące i skrywa wnętrze wypełnione kwaskowymi owocami. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę. Jest absolutnie uniwersalne. Możecie wykorzystać śliwki, jabłka, brzoskwinie, gruszki a do ciasta dodać migdały lub kakao. Za każdym razem będzie inny deser.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
5 łyżek brązowego cukru
200g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
4 nektarynki
5 łyżek brązowego cukru
Pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

więcej»

Zachciało nam się deseru. Każdy miał ochotę na coś innego. Ja na coś lekkiego, córka na owoce a syn na coś słodkiego. Z połączenia tych cech wyszedł nam delikatny jak puch mus z aquafaby z białą czekoladą i kiwi. A wiecie co było najfajniejszego, poza jedzeniem tego pysznego deseru? Wymyślanie! Każdy miał inną wizję a najtrudniejsze okazało się wybranie tego jednego, który będzie odpowiadał wszystkim. Kolejne desery, spisane na długiej liście, czekają na realizację.


Składniki (4 porcje)
200ml aquafaby (porcja z jednej puszki cieciorki)
100g białej czekolady
4 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
kilka listków mięty
garść pistacji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony