Co roku na początek wakacji staram się przygotować dla swoich dzieci jakiś pyszny domowy deser. Tak, żeby miło rozpocząć czas lenistwa i odpoczynku. Powiedziałam odpoczynku? No dobrze, przynajmniej na początku wakacji udawajmy, że w to wierzymy.Mrugnięcie


Tym razem przygotowałam truskawkową tapiokę z białą czekoladą. Początek wakacji był więc doskonały, bo moje dzieci pudding z tapioki pokochały od pierwszej łyżeczki. Robiłam już wiele wersji tego deseru, waniliową, kokosową, czekoladową. Za każdym razem jest naprawdę pyszny. Pasują do niego dowolne owoce, szczególnie te o lekko kwaskowym smaku.


Składniki:
60g tapioki
420ml mleka (może być wegetariańskie)
pół łyżeczki esencji waniliowej
50g białej czekolady
500g truskawek

więcej»

Babeczki to chyba najbardziej wdzięczne wypieki. Kochają je chyba wszyscy, szczególnie dzieci. Doskonale sprawdzają się jako drugie śniadanie, podwieczorek, albo wypiek na przedszkolne imprezy integracyjne. Można je piec przez cały rok w sezonie letnim koniecznie ze świeżymi owocami. Zimą dodajmy korzenne przyprawy. Rozgrzeją nas ciepłym świątecznym zapachem. Babeczki mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Przygotowuje się je błyskawicznie: kilka nieskomplikowanych składników, wystarczy zamieszać i do piekarnika. Lubimy takie desery, prawda? Jedyny problem to rozważania, czy od razu przygotować podwójną porcję?


Niedawno kupiłam morele i brzoskwinie. Mimo pięknego wyglądu okazały się kwaskowe i dzieci nie bardzo chciały jeść je na surowo. Owoce stały się więc doskonałym dodatkiem do babeczek. Dzięki nim babeczki były wilgotne i słodko-kwaśne. Idealne w bardzo ciepłe letnie popołudnie.


Składniki
225g mąki
180g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
150ml mleka
175ml oleju
szczypta soli
1 brzoskwinia
2 morele
cukier puder

więcej»

Pierwsze truskawki w tym roku jedliśmy na początku maja w Hiszpanii. Aż trudno uwierzyć, że były to te same hiszpańskie truskawki, które u nas nadają się wyłącznie do dekoracji bo smakiem zupełnie nie przypominają truskawek. Tamte były piękne słodkie i soczyste. No ale nic dziwnego truskawki dojrzewające na krzaczkach w pięknym słońcu muszą być pyszne. Te dojrzewające w transporcie nie mają na to szans.


Piękne soczyste i słodkie truskawki są już i u nas. Choć cena jeszcze daleka jest od ideału to nie mogłam się oprzeć. Pierwsze truskawki zachłannie zjadamy na świeżo. Kiedy będzie ich dużo i cena znacznie niższa będziemy przerabiać je na desery, kisiele i ciasta. Dziś pProsty deser do którego truskawki są tylko pięknym dodatkiem.


Składniki (5 kwiatków)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki mleka
2 łyżki brązowego cukru
150g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
5 truskawek
3 łyżki posiekanych pistacji

więcej»

Kwaskowe różowo zielone łodygi rabarbaru kojarzą mi się z pełnią wiosny. Właśnie wtedy na przełomie maja i czerwca powinno się zbierać go ponieważ w młodych łodygach poziom szczawianu wapnia jest niski. Z czasem jego ilość rośnie i rabarbar może nam zaszkodzić.


Dziś wykorzystałam rabarbar do zrobienia kruchego ciasta z budyniem i kruszonką. Było pyszne, wilgotne, orzeźwiające idealne do letniej popołudniowej herbaty. Będę go robiła częściej, bo poza wspaniałym smakiem ma jeszcze kilka innych zalet: nie wymaga skomplikowanych składników, dużej ilości pracy i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.


Składniki (blaszka 20 na 20):
200g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka masła orzechowego
100g brązowego cukru
150g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
budyń waniliowy
350ml mleka
2 łyżki brązowego cukru
2 długie łodygi rabarbaru
200g malin
cukier puder

więcej»

Dzisiejsze kwiatki z ciasta francuskiego z czekoladowo orzechowym nadzieniem powstały z nagłej potrzeby czegoś słodkiego. Dobrze mieć gotowe schłodzone ciasto francuskie w lodówce. Wtedy wystarczy czekolada, dżem albo świeże owoce, żeby wyczarować błyskawiczny deser. W internecie znajdziecie całe mnóstwo instrukcji, jak pomysłowo zwinąć ciasto francuskie, żeby uzyskać efektowne wypieki. Spróbujcie, to naprawdę proste! Takie świeżo upieczone kwiatki z ciasta francuskiego z płynną czekolada są świetnym dodatkiem do aromatycznej kawy i pasjonującej książki.


Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
8 łyżeczek masła orzechowego
150g posiekanej mlecznej czekolady
1 łyżki mleka
cukier puder

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony