Ostatnie komentarze

Choć nie lubię kremowych ciastek, to ptysie są moją miłością. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie ich w domu to masa trudnej pracy a efekt? No cóż bywa niezadawalający. Ale .... Do odważnych świat należy więc tadam! Dzisiaj moje domowe ptysie z bitą śmietaną i malinami. Pyszne chrupiące z wierzchu i ... puste w środku Mrugnięcie I tak ma być. Następne będą eklerki.


Składniki:
100g masła
150g wody
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
3-4 jajka
krem
200ml 30% śmietanki
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
150g mascarpone
maliny

wiÄ™cej»

Ku radości moich dzieci i psa borówki amerykańskie można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Możemy więc cieszyć się ulubionymi owocami, choć ich ilość ze względu na cenę jest znacznie mniejsza niż w sezonie.


Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na warstwowy lekki deser z borówkami amerykańskimi. Wygląda bardzo efektownie, nie wymaga dużo pracy a efekt? Musicie spróbować sami.


Składniki (4 porcje)
200g borówek amerykańskich
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
200ml 30% śmietanki
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

wiÄ™cej»

Ze wszystkich pieczonych ciast i ciasteczek moje dzieci najbardziej lubią babeczki. Z owocami i bez z kruszonką, lukrem, polewą wchodzą wszystkie w dowolnych ilościach. Ponieważ jednocześnie są pyszne, łatwe i nie wymagają wyrafinowanych składników piekę je często. Zawsze przecież można dobrać babeczki do konkretnej okazji: na wiosnę cytrynowe z cukinią, latem pełne świeżych owoców, jesienią z dynią i śliwkami a zimą korzenne, piernikowe, z orzechami. Dziś propozycja drożdżowych babeczek z nutellą, orzechową polewą, solonymi pistacjami i suszonymi płatkami kwiatów. Pachnące, pyszne i piękne. Polecam!


Składniki (12 babeczek)
ciasto:
250g mÄ…ki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brÄ…zowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
4-5 łyżek nutelli

wiÄ™cej»

Listopad do dla mnie najbardziej depresyjny miesiąc w ciągu roku. Ponure jesienne dni, brak liści na drzewach, szybko zapadający zmrok nie nastrajają optymistycznie. Mimo, że w grudniu pogoda często jest taka sama to oczekiwanie na zbliżające się Boże Narodzenie zdecydowanie ocieplają atmosferę. Proponuję dziś więc deser, dzięki któremu choć na chwilę będzie cieplej weselej i smaczniej. Zamrożone czarne porzeczki są znakomitym dodatkiem do drożdżowego ciasta. Jeśli macie takie skarby w swojej spiżarni, koniecznie przygotujcie z nich gęsty słodko-kwaśny mus lub dżem i dodajcie go do drożdżowego ciasta. Jeśli nie macie owoców skorzystajcie z gotowego dżemu porzeczkowego. Taka pachnąca domowa strucla będzie doskonałym dodatkiem do herbaty w ciemne listopadowe popołudnia.


Składniki:
ciasto:
250g mÄ…ki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brÄ…zowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
500g czarnej porzeczki
100g cukru
3-4 łyżki wody

wiÄ™cej»

Halloween – święto duchów obchodzone tradycyjnie pod koniec października budzi w Polsce wiele kontrowersji. Skąd wzięło się owo święto, chyba nie do końca wiadomo. Prawdopodobnie pochodzi od celtyckiego obrzędu pożegnania lata i powitania zimy a jednocześnie czczenia zmarłych. Dobre duchy były zapraszane do domów a złe odstraszane maskami i strasznymi przebraniami.


Słyszałam niedawno, że ze względów sanitarnych dzieci w Belgii nie będą mogły w tym roku chodzić od domu do domu i „straszyć" sąsiadów. No cóż, można z tym dyskutować, ale chyba trzeba poddać się rygorom i poczekać do przyszłorocznego „trick or treat", żeby źle nie wspominać Halloween 2020. Niezależnie od straszenia poza domem zawsze można przygotować halloweenowy nastrój przebraniami, dekoracjami i potwornymi smakołykami. Dziś propozycja makabrycznych kruchych ciasteczek zwanych „paluchami wiedźmy". Możecie również skorzystać z zeszłorocznego przepisu na strasznie straszne ciasteczka mumie. Do tego obowiązkowy lampion z dyni, zupa dyniowa, albo placki z dyni i czas na zabawę. Uśmiech


Składniki
130g zimnego
60g cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 esencji waniliowej
160g mÄ…ki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
obrane migdały

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony