Ostatnie komentarze

Tłusty Czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału w czasie którego dozwolone jest objadanie się bez konsekwencji. Nie wiem jakie konsekwencje nas omijają ale z pewnością kaloryczność pyszności jest tak duża że my ograniczamy się do słodkiego szaleństwa tylko w Tłusty Czwartek pozostałe dni tygodnia traktując bardziej ulgowo. W Polsce w Tłusty Czwartek najczęściej zjada się ogromne ilości świeżutkich pączków i faworków a większość ciastkarni i kawiarni tego dnia serwuje wyłącznie te wypieki. Od paru lat do naszego menu czwartkowego weszły również donaty oraz od tego roku churrosy. Jak więc widać możliwości słodkiego i tłustego obżarstwa jest wiele.


Składniki:
250g mąki
25g masła
125 ml jasnego piwa
4 żółtka
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia

więcej»

Do tej pory z zazdrością patrzyłam na efektowne popękane ciasteczka prezentowane na zdjęciach zamieszczanych na FB i Instagramie. Ciągle jednak było mi z nimi nie po drodze. W końcu dręczona przez mojego syna postanowiłam się przełamać i upiekłam dwie blachy tych słodkości. Proces przygotowania i pieczenia okazał się niezwykle łatwy choć czas oczekiwania na gotowe ciasteczka mocno nadwyrężył cierpliwość mojego młodszego dziecka. Dobrze, że chociaż ich ilość przygotowana z jednej porcji ciasta udobruchała łakomczucha. Pamiętajcie, żeby dobrze schłodzić kulki ciasta. Ciasteczka wyjdą wtedy pięknie popękane. Jeśli jeszcze nie robiliście tych pięknych i pysznych ciastek to do dzieła – naprawdę warto!


Składniki:
350g mąki
150g masła
2 jajka
200-250g cukru pudru
100g kropelek z gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka soku z cytryny

więcej»

Uwielbiam czekoladę. Właściwie inne słodycze mogłyby dla mnie nie istnieć. Najbardziej smakuje mi czekolada deserowa lub gorzka ale nie przepadam za bardzo gorzkimi czekoladami. 70% kakao w czekoladzie jest dla mnie maksymalną ilością, powyżej jedzenie czekolady przestaje być boską przyjemnością. Moja miłość do czekolady przejawia się również w tym, że staram się przerobić jasne wersje deserów na ich czekoladowe odpowiedniki. Czekolada jeszcze mnie w tym względzie nie zawiodła. Tym razem padło na panna cottę. Do tej pory robiłam tradycyjną waniliową z malinowym albo truskawkowym sosem. Dziś proponuję czekoladową panna cottę z musem z mango. Dla mnie deser petarda. I co Wy na to? Tak czy nie?


Składniki
250 ml 30% śmietanki
250 ml mleka
50g czekolady deserowej
80 g cukru
3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
kilka kropel esencji waniliowej
2 owoce mango
1 łyżeczki soku z cytryny

więcej»

Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym produktem używanym przy słodkich i wytrawnych wypiekach. Sprawdza się jako spód do wielu ciast i tart, można z niego upiec przepyszne ciasteczka, rogaliki, czy paszteciki. Wybór wypieków ogranicza wyłącznie wyobraźnia oraz rodzaj dodatków którymi dysponujemy. Dziś proponuję błyskawiczne kruche rogaliki ze śliwkami, które doskonale sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy lub jako słodki dodatek do drugiego śniadania. Można także wziąć talerzyk z rogalikami i zapomnieć się w fabule pasjonującej książki. Niestety w takim przypadku należy wypiek zacząć od nowa Mrugnięcie


Składniki:
400g mąki
200g 18% śmietany
200g masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
śliwki
2 łyżki mleka
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Zwykle gotuję dla całej rodziny. Czasem przygotowuję coś, co dzieci szczególnie lubią, bo my dorośli łatwiej się dostosujemy i „lubimy" wszystko. Tym razem jednak zrobiłam odstępstwo od reguły i przygotowałam deser dla dorosłych. Lekki jak piórko orzechowy mus podałam z doskonałym zimowym piernikowym likierem i gorzką czekoladą. Deser ten w bardzo prosty sposób można przerobić na wersję dla wszystkich. Wystarczy likier piernikowy zastąpić owocami lub polewą czekoladową. Likier piernikowy koniecznie przygotujcie sobie trochę wcześniej. Jest doskonały do leniwego popijania zimowym wieczorem lub jako dodatek do deserów i lodów dla dorosłych.


Składniki:
mus orzechowy
150ml aquafaby
szczypta soli
2-3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cukru pudru
likier piernikowy
400ml mleczka skondensowanego słodzonego
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka przyprawy piernikowej
175ml whisky
200ml wódki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony