Faworki na mroźny Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału w czasie którego dozwolone jest objadanie się bez konsekwencji. Nie wiem jakie konsekwencje nas omijają ale z pewnością kaloryczność pyszności jest tak duża że my ograniczamy się do słodkiego szaleństwa tylko w Tłusty Czwartek pozostałe dni tygodnia traktując bardziej ulgowo. W Polsce w Tłusty Czwartek najczęściej zjada się ogromne ilości świeżutkich pączków i faworków a większość ciastkarni i kawiarni tego dnia serwuje wyłącznie te wypieki. Od paru lat do naszego menu czwartkowego weszły również donaty oraz od tego roku churrosy. Jak więc widać możliwości słodkiego i tłustego obżarstwa jest wiele.
Składniki:
250g mąki
25g masła
125 ml jasnego piwa
4 żółtka
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia