Ostatnie komentarze
20Sty2021
godz. - 23:30

Czekoladowa panna cotta z musem mango

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Uwielbiam czekoladę. Właściwie inne słodycze mogłyby dla mnie nie istnieć. Najbardziej smakuje mi czekolada deserowa lub gorzka ale nie przepadam za bardzo gorzkimi czekoladami. 70% kakao w czekoladzie jest dla mnie maksymalną ilością, powyżej jedzenie czekolady przestaje być boską przyjemnością. Moja miłość do czekolady przejawia się również w tym, że staram się przerobić jasne wersje deserów na ich czekoladowe odpowiedniki. Czekolada jeszcze mnie w tym względzie nie zawiodła. Tym razem padło na panna cottę. Do tej pory robiłam tradycyjną waniliową z malinowym albo truskawkowym sosem. Dziś proponuję czekoladową panna cottę z musem z mango. Dla mnie deser petarda. I co Wy na to? Tak czy nie?


Składniki
250 ml 30% śmietanki
250 ml mleka
50g czekolady deserowej
80 g cukru
3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
kilka kropel esencji waniliowej
2 owoce mango
1 łyżeczki soku z cytryny


Mleko, śmietankę, cukier i esencję waniliową podgrzej na małym ogniu. Nie dopuść, żeby się zagotowały. Czekoladę połam i zalej gorącą miksturą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Żelatynę namocz w ciepłej wodzie i dodaj do czekoladowej śmietanki. Wieszaj bardzo dokładnie. Wlej masę do filiżanek. Lekko ostudź i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Mango oczyść obierz usuń pestki i zmiksuj bardzo dokładnie z sokiem z cytryny. Panna cottę podawaj z owocowym musem i udekoruj listkami mięty.


Smacznego!


Spróbuj także:
Kokosowa panna cotta z malinami
Panna cotta z musem truskawkowym
Delikatny i puszysty deser z aquafaby z białą czekoladą z porzeczkami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony