Ostatnie komentarze
24Cze2016
godz. - 09:58

Panna cotta z musem truskawkowym

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Panna cotta to jeden z najbardziej znanych i klasycznych deserów. Pochodzi z północnych Włoch. Przygotowana jest najczęściej ze śmietanki podgrzewanej z żelatyną i innymi smakowymi dodatkami a podawana jest z owocowymi sosami. Z jej zrobieniem poradzi sobie każdy nawet początkujący szef kuchni. Może nawet namówicie na zrobienie tego efektownego deseru wasze dzieci?


Do przygotowania deseru możecie wykorzystać sezonowe owoce. Teraz naj truskawki, ale już niedługo maliny, borówki czy wiśnie. Z części z nich zróbcie gęsty sos lub mus, resztę użyjcie do dekoracji.


Składniki
250 ml 30% śmietanki
250 ml mleka
80 g cukru
3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
kilka kropel esencji waniliowej

liście mięty
0,5kg truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
łyżka soku z cytryny


Mleko, śmietankę, cukier i esencję waniliową i kilka listków mięty podgrzej na małym ogniu. Nie dopuść, żeby się zagotowały. Żelatynę namocz w ciepłej wodzie. Wyjmij z ciepłego mleka listki mięty i dodaj żelatynę. Wieszaj bardzo dokładnie. Wlej masę do filiżanek. Lekko ostudź i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Truskawki oczyść. Odłóż kilka do dekoracji, resztę zmiksuj z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny. Żeby wyłożyć deser na talerzyk zanurz na chwilkę filiżankę w gorącej wodzie. Polej musem owocowym i udekoruj resztą owoców.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony