Jednym z najbardziej wdzięcznych i smakowitych słodkich odkryć ostatniego roku jest dla mnie chyba tarta rustykalna. W sumie nie ma chyba mniej wymagającego ciasta niż ona. Poza dobrymi składnikami trzeba umieć tylko szybko zagnieść gładkie kruche ciasto. Naprawdę nic więcej nawet wałkować ciasto można byle jak. Nie trzeba przejmować się nierównymi brzegami i nie trzeba brudzić formy do ciasta. Pasują do tego ciasta chyba niego wszystkie twarde owoce. Doskonałe jest z gruszkami, jabłkami, brzoskwiniami czy nektarynkami. Najbardziej chyba smakuje mi jednak ze śliwkami. Pięknie pachnie doskonale smakuje fantastycznie wygląda i nie wymaga dużej ilości pracy. Słowem ciasto doskonałe.


Składniki:
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła
wypełnienie
6 śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka

więcej»

Jesień nieuchronnie oznacza, że zaraz będzie zima, która jest chyba najbardziej nielubianą przeze mnie pora roku. Nie lubię skrajności: ani upałów ani przesadnego chłodu i śniegu. Na niekorzyść zimy przemawia jednak chyba najbardziej krótki dzień i brak słońca. Teraz jednak staram się nie zaprzątać sobie głowy zimową aurą i cieszyć pięknem i smakami jesieni.


Jeśli jesień to śliwki, piękne żółte, bordowe i fioletowe. Można je jeść bez końca. Najbardziej smakują mi w cieście, ale doskonałe są również w deserach, sałatkach i powidłach. Dziś tak jak obiecałam moim dzieciom odwrócone ciasto ze śliwkami. Było puszyste, wilgotne i słodkie, takie jak najbardziej lubimy.


Składniki:
280g mąki
125g brązowego cukru
80g masła
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
8 śliwek
120g brązowego cukru

więcej»

Sernik przygotowuję właściwie wyłącznie na święta. Do tej pory wydawało mi się, że to ciasto wymagające dużej ilości pracy. Dziś wykorzystałam stary przepis mojej mamy, która sernik piekła dość często. Teraz już wiem dlaczego. Według tego przepisu sernik robi się błyskawicznie a smak i delikatna konsystencja są naprawdę doskonałe. Możecie dodać do niego skórkę pomarańczową albo cytrynową a na wierzch polewę czekoladową. Ja postanowiłam zostawić wersję waniliową z owocami. Pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i smakuje.


Składniki:
spód
150g ciastek owsianych
70g masła
sernik
750g sera białego sernikowego
150g masła
100g cukru pudru
125g jogurtu
40g budyniu waniliowego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka esencji waniliowej
owoce do dekoracji

więcej»

Amaretto to włoski napój alkoholowy o słodkim i lekko gorzkawym smaku. Jest wytwarzany z użyciem migdałów. Jest składnikiem wielu drinków a także dodatkiem do kawy, czekolady i deserów. Lubię go i korzystam jeśli przygotowuję deser specjalnie dla dorosłych.


Dziś przygotowałam szybki i pyszny deser z figami, jednymi z ulubionych owoców mojego męża. Powstał na bazie ubitej śmietanki i gorzkiej czekolady. Udało mi się kupić cudownie chrupiące leciutkie ciasteczka amaretti. Były doskonałym dodatkiem do tego efektownego deseru.


Składniki (2 porcje)
200 ml 30% śmietanki
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki amaretto
kilka ciasteczek amaretto
kilka malin
2 figi

więcej»

O użyteczności ciasta francuskiego napisano już wszystko. Sama bardzo je lubię i często wykorzystuję. Jest doskonałe jako baza do tart, zapiekanek, pasztecików, pierożków oraz deserów. Dziś przygotowałam szybkie ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Najpiękniej wyglądają ze świeżymi sezonowymi owocami. Jeśli jednak zdecydujecie się przygotowywać je nieco później użyjcie cytrusy, kiwi i winogrona. Ciastka też będą pyszne.


Składniki (6 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g białego sera
2 żółtka
6 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
owoce do dekoracji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony