Do tej pory buraki kojarzyły mi się wyłącznie z daniami obiadowymi i sałatkami. Lubimy delikatną w smaku i intensywną w kolorze zupę krem, czy najlepszy na świecie wielkanocny barszcz z jajkiem, chrzanem i kiełbasą. Często przygotowuję sałatkę z pieczonymi burakami i serem feta albo eleganckie carpaccio z serem kozim i orzechami.


Dziś po raz pierwszy pokusiłam się o wykorzystanie buraków do deseru. Przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków. Moim domownikom trudno było w to uwierzyć, ale skoro kiedyś były babeczki z cukinią, to dlaczego dziś nie mogą być z burakami? Moja rodzina powoli przyzwyczaja się do nowości na domowym stole.


Przepis na babeczki pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki:
1 duży banan
250ml mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
125g brązowego cukru
½ szklanki purée z buraka
80ml oleju
175g mąki pszennej
3 łyżki szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

więcej»

Owoce pod kruszonką robiłam już wielokrotnie. Wypróbowałam również przeróżne owoce. Klasyczne jabłka smakowały wszystkim. Truskawki z jabłkami i rabarbarem najbardziej smakowały mojemu mężowi. Moim faworytem są maliny borówki i wiśnie bo mają najbardziej zdecydowany i najmniej słodki smak.


Dzisiaj zdecydowałam się przygotować odmianę tego pysznego deseru. Jabłka i śliwki skryłam pod orzechowym ciastem. Moim dzieciom najbardziej smakowało właśnie ciasto. Próbowały nawet negocjować z nami oddanie ciasta w zamian za owoce. Ani ja ani mąż nie ulegliśmy. Spróbujcie sami tego pysznego jesiennego deseru a zrozumiecie dlaczego.


Inspirację do tego deseru znalazłam w magazynie „Moje gotowanie".


Składniki (4 porcje)
ciasto:
80g masła
75g mąki pszennej
75g mąki razowej
50g mielonych orzechów laskowych
50g drobnego brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
owoce:
1 łyżeczka masła
4 jabłka
250g śliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu

więcej»

Halloween za pasem. Jedni go lubią, inni nie cierpią. Z każdej wystawy patrzą na nas dynie, straszne maski, pająki i czarownice. W restauracjach możemy zjeść wszystko co można zrobić z dyni. Moje dzieci obchodzą Halloween w szkołach. My w domu staramy się spędzić ten wieczór razem wycinając lampion z dyni, ozdabiając drzwi duszkami i nietoperzami z papieru. Na stole zwykle pojawia się dyniowa zupa, dyniowe babeczki lub dyniowe placki. Więc jeśli jednak potraktujemy ten dzień jako pretekst do miłego spędzenia wieczoru, wspólnego przygotowania smacznej kolacji i domowych dekoracji to może nie ma na co się obrażać? 


Dziś proponuję strasznie straszne halloweenowe ciasteczka w kształcie mumii. Jeśli ktoś nie lubi tego dnia proponuję ozdobić ciasteczka inaczej i po prostu cieszyć się ich migdałowym smakiem i przyjemnym chrupaniem.
Pomysł na dekorację halloweenową pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl.


Składniki
100g mielonych migdałów
200g mąki
100g cukru pudru
175g masła
szczypta soli
200g białej czekolady

więcej»

Jesień rozgościła się u nas na dobre. Nie trzeba nawet patrzeć na kalendarz, wystarczy spojrzeć za okno. Jeśli jesień to koniecznie dynia i wszystko co można z niej zrobić. Ja robiłam zupę, sałatki, babeczki, tartę. Dziś przyszła kolej na ciasto. Możecie je wykorzystać podczas halloweenowego wieczoru, albo zjeść bez okazji ze smakiem z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Jest puszyste, wilgotne i ma piękny kolor.


Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.jadłonomia.com.


Składniki:
300g mąki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
250ml puree z dyni
60g brązowego cukru
125ml oleju
80ml mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
50g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
2 garście żurawiny
granat

więcej»
24Pa2018

„Jak będę duży to będę piekł ciasta, przecież to jest takie łatwe." Powiedział mój syn, kiedy pierwszy raz wspólnie przygotowywaliśmy sypaną szarlotkę. Rzeczywiście prostszego ciasta niż to, chyba nie znam. Łatwiejsze jest chyba tylko pójście do cukierni, ale efekt końcowy nie będzie ten sam. No i dom nie będzie tak pięknie pachniał ciastem i jabłkami.


Kluczem do każdej szarlotki są jabłka. Ja najbardziej lubię szarlotkę antonówek, choć niestety coraz rzadziej można kupić je na bazarkach. Mam to szczęście, że w jednym z rodzinnych ogrodów stoi jeszcze ogromna jabłoń, która raz na dwa lata obdarza nas ogromnym urodzajem owoców.


Składniki (tortownica 25cm)
170g mąki pszennej
200g kaszy manny
150g brązowego cukru+2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180g masła
2 kg jabłek
1 łyżeczki cynamonu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony