Ostatnie komentarze

Latem wszystko dla mnie mogłoby być z truskawkami: sałatki, desery, na obiad makaron i ryż. Trzeba ich jeść duuuużo i szybko, bo sezon truskawkowy tak szybko się kończy. Dziś mimo, że już jesień (od czego są mrożonki) proponuję truskawkową wersję deseru z nasionami chia. Tym razem jednak nie dodałam ani jogurtu ani mleka kokosowego do nasion chia. Dosypałam nasion bezpośrednio do musu truskawkowego. Grecki jogurt bez cukru był tylko zwieńczeniem deseru. Tak powstał deser idealny: lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Przygotuj go rano, bo nasiona chia potrzebują czasu żeby namoknąć. Potem delektuj się perfekcyjnym podwieczorkiem albo deserem po obiedzie.


Składniki:
1 kg truskawek
2-3 łyżki jasnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki nasion chia
150g greckiego jogurtu

wiÄ™cej»

Moja rodzina wybrała się na weekend na górską wycieczkę. Ja zostałam w domu odpoczywam i rozpieszczam się. Ot taki sposób, żeby zostać pozytywnie nastawioną do życia mamą. W ramach rozpieszczania podniebienia przygotowałam dla siebie letni deser: truskawkowe tiramisu. Było naprawdę pyszne i już wiem, że przygotuję go jeszcze nie raz tym razem dla całej rodziny. Ja przygotowałam wersję deseru dla dorosłych. Biszkopty nasączyłam sokiem z cytryny wymieszanym z ciemnym rumem. Możecie użyć również nalewki z truskawek. U mnie niestety zeszłoroczna wyszła a nowa jeszcze nie jest gotowa. Ale ku mojemu zaskoczeniu rum do truskawek pasował znakomicie. Jeśli przygotujecie deser dla dzieci pomińcie alkohol. Sam sok z truskawek w zupełności wystarczy.


Składniki:
150ml 30%śmietanki
150g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
300g truskawek
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki ciemnego rumu
100g biszkoptów
1 łyżka gorzkiego kakao

wiÄ™cej»

Ostatnio moja rodzina ma smak na domowy krem czekoladowy. Przygotowuję go na bazie daktyli, orzechów laskowych i kakao. Bez cukru i nieproszonych dodatków jest słodki, zdrowy i niezwykle smakowity. Tak pyszny, że najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką. Idąc „za ciosem" przygotowałam prawie wegetariański deser czekoladowo-orzechowo-jeżynowy. Jedyny wyłom to biała czekolada, która nie była wegetariańska, ale jeśli takiej użyjecie nie będzie do czego się przyczepić. U mnie nikt się nie przyczepiał, za to wszyscy prosili o dokładkę Mrugnięcie


Składniki (4 porcje)
warstwa kakaowa
1 duże awokado
2 banany
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Nałóż porcje do miseczek.


warstwa orzechowa
50g białej czekolady
3-4 łyżki masła orzechowego
50ml 30% śmietanki

wiÄ™cej»

Coś słodkiego chodziło za mną tak, że się prawie o nie potykałam. Jak mawia klasyk „czasami człowiek musi inaczej się udusi". Niby mogłam zjeść kawałek czekolady, ale o dziwo, to nie było to. Dziś właśnie z takiego powodu proponuję kawowo czekoladowy pyszny deser z lekkim kremem orzechowym. Deser ma konsystencję budyniu i mocno czekoladową niespodziankę w środku dlatego warto go zjeść gorący albo chociaż lekko ciepły. Inaczej rozpływająca się w ustach słodka niespodzianka zmieni swoją konsystencję Mrugnięcie Do deseru dodałam dwa mocne jak smoła espresso, ale możecie zrobić deser tylko czekoladowy, jeśli planujecie podać je małym dzieciom.


Składniki:
500g mleka kokosowego
2 espresso
50g gorzkiej czekolady
4 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki mąki
pół granatu
orzechowy krem
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli

wiÄ™cej»

Jakoś ostatnio opuściła mnie wena. Dużo kosztuje mnie wymyślenie czegoś nowego i zaskakującego. Kryzys każdemu się zdarza, więc usiądę sobie w kąciku i poczekam aż mi przejdzie. W końcu przecież przejść musi. A na razie proponuję Wam coś z mojej domowej klasyki. Ciasto z budyniem oraz owocami. Tym razem wybrałam jabłka, ananasa oraz żurawiny. Ciast wyszło delikatne kruche a nadzienie soczyste i idealnie kontrastujące ze słodyczą ciasta. Niezależnie więc od tego, czy macie wenę do tworzenia nowości czy dopadł Was kryzys warto sięgnąć po klasykę. Mnie się opłacało.


Składniki:
ciasto:
350g mÄ…ki
200g masła
2 łyżki masła orzechowego
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
farsz
2 jabłka
1 puszka ananasa
garść suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
500ml mleka

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony