Ostatnie komentarze

Dzisiaj proponuję bardzo jesienne i bardzo karmelowe ciasto z gruszkami. Niektórzy nazywają ją tartą tartin lub odwróconą tartą ale to bez znaczenia bo niezależnie jak ją nazwiemy będzie tak samo obłędna w smaku. Cieniutkie ciasto soczyste i chrupiące gruszki a wszystko utopione w karmelowym złocistym sosie. Jeśli przed podaniem skropicie ciasto odrobinę sokiem z cytryny i podacie z kulką waniliowych lodów lub łyżką jogurtu naturalnego otrzymacie deser, którego nie powstydziłby się nawet królewski kucharz.

 

Składniki:
ciasto:
160g mÄ…ki
1 łyżka cukru
120g masła
szczypta soli
75ml bardzo zimnej wody
Masło posiekaj z resztą składników ciasta. Dodawaj stopniowo zimną wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.


farsz:
50g masła
150g brÄ…zowego cukru
1 łyżeczka miodu
4 gruszki
cytryna

wiÄ™cej»

Bardzo dawno nie robiłam babeczek, a przecież i dzieci i ja bardzo je lubimy. Najbardziej smakują nam chyba te z dodatkiem świeżych owoców. Są wilgotne w środku, chrupiące na wierzchu. Przyjemnie jest też zapakować taką małą niespodziankę na szkolne drugie śniadanie. Tak właśnie zrobiłam z ostatnimi dwiema babeczkami które zostały po niedzielnym deserze. Waniliowe babeczki z czerwonymi porzeczkami, białą czekoladą oraz orzechami makadamia były pysznym dodatkiem do warzyw, owoców i tortilli z szynką. Uśmiech dzieci był dla mnie największą nagrodą.


Składniki:
250g mÄ…ki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g brÄ…zowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
250ml mleka
60ml oleju
1 jajko
2 garście czerwonych porzeczek
22 garście orzechów makadamia
12 kostek białej czekolady
szczypta soli

wiÄ™cej»

Jesień zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią znienawidzony przez mnie zwyczaj zmiany czasu na zimowy. Już sam ten akt psuje mi humor ma długo przed i na długo po. W XXI wieku zmiana czasu nie ma uzasadnienia więc z utęsknieniem czekam na rok w którym ostatni weekend października nie będzie kojarzył mi się z dłuższą nocą i kradzieżą jednej godziny z i tak coraz krótszego dnia. Ponieważ media już zaczęły informować o zmianie czasu na zimowy, mimo, że został jeszcze miesiąc, postanowiłam poprawić sobie humor i przygotować przepyszne jesienne bułeczki ze śliwkami i białą czekoladą. Tym razem nie posypałam ich kruszonką. Postanowiłam udekorować je białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami. Delikatne w smaku, niezbyt słodkie bułeczki w paski kojarzą mi się z Tygryskiem z filmowego Kubusia Puchatka, a te filmy zawsze sprawiają, że się uśmiecham.


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mÄ…ki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brÄ…zowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
4 duże śliwki
8 łyżeczek śliwkowych powideł
8 kostek białej czekolady
pistacje i biała czekolada do dekoracji

wiÄ™cej»

Korzystając z ostatnich w tym sezonie truskawek przygotowałam błyskawiczne cytrynowe ciasto z tymi owocami. Przecież weekend nie może się obyć bez deseru, a nie ma chyba nic przyjemniejszego niż świeżutkie domowe ciasto pachnące tak, że najchętniej człowiek zjadłby wszystko prosto po wyjęciu z piekarnika. Czasem muszę się natrudzić, żeby ukryć ciasto przed domowymi łasuchami, żeby rzeczywiście zjeść je na deser a nie przed daniem głównym. W sumie szkoda, że sezon na świeże pełne soku owoce niebawem się kończy. Znowu trzeba będzie czekać przez parę miesięcy na dary naszych ogrodów.


Składniki:
210g mÄ…ki
120g brÄ…zowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
truskawki
cukier puder

wiÄ™cej»

Latem owoce na drzewach i krzewach aż proszą się, żeby je zerwać i zjeść. Wypełnione słońcem smakują obłędnie i tylko żal, że w Polsce sezon na świeże dary sadu jest taki krótki. Nie sposób przecież wszystkiego spróbować wszystko wykorzystać, a mrożone owoce, mimo, że są sposobem na zachowanie choć części słodkich skarbów nie smakują już tak wspaniale. Taka właśnie refleksja naszła mnie podczas ostatnich zakupów na pobliskim bazarku. Owoce z biegiem czasu zmieniają się. Jeszcze przed chwilą królowały truskawki i wiśnie, jeszcze nie zdążyłam najeść się ich do syta gdy pojawiły się morele i brzoskwinie a już za chwilę kupować będziemy śliwki jabłka i gruszki. I znowu rok będę musiała czekać na truskawki, maliny i poziomki ... Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto zebra z pięknymi słodkimi morelami. Wygląda i smakuje równie wspaniale.


Składniki:
210g mÄ…ki
120g brÄ…zowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
kilka moreli

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony