Bardzo dawno nie robiłam babeczek, a przecież i dzieci i ja bardzo je lubimy. Najbardziej smakują nam chyba te z dodatkiem świeżych owoców. Są wilgotne w środku, chrupiące na wierzchu. Przyjemnie jest też zapakować taką małą niespodziankę na szkolne drugie śniadanie. Tak właśnie zrobiłam z ostatnimi dwiema babeczkami które zostały po niedzielnym deserze. Waniliowe babeczki z czerwonymi porzeczkami, białą czekoladą oraz orzechami makadamia były pysznym dodatkiem do warzyw, owoców i tortilli z szynką. Uśmiech dzieci był dla mnie największą nagrodą.
Składniki:
250g mÄ…ki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g brÄ…zowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
250ml mleka
60ml oleju
1 jajko
2 garście czerwonych porzeczek
22 garście orzechów makadamia
12 kostek białej czekolady
szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 185stC.
W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce wymieszaj olej z mlekiem, jajkiem i esencją waniliową. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Porzeczki umyj i usuń szypułki. Orzechy posiekaj. Porzeczki i orzechy dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Wypełnij silikonowe foremki do muffinek do 1/3 wysokości na cieście poukładaj po 1 kostce białej czekolady. Przykryj kolejną porcją ciasta. Piecz babeczki przez 20-23 minuty.
Po ostudzeniu udekoruj białą czekoladą lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Cynamonowo-czekoladowe babeczki ze śliwkową niespodzianką
Dyniowe babeczki z czekoladÄ…
Kruche babeczki ze śliwkami
Â