W upalne dni nie chce mi się długo stać w kuchni i przygotowywać posiłki dla całej rodziny. Wiem jednak, że niezależnie od temperatury za oknem ja i moja rodzina lubimy zjeść coś słodkiego na deser. Żeby nie stać przy gorącej kuchni w najbardziej gorącym momencie dania staram się przygotować jak najwięcej poprzedniego dnia wieczorem, kiedy aura jest bardziej łaskawa dla domowych kucharzy.
Moja dzisiejsza propozycja – trzywarstwowy truskawkowy sernik na zimno - jest wyjątkowa pod tym względem. Cały deser można przygotować poprzedniego dnia a po obiedzie przygotować aromatyczną kawę i słodkości wyjąć po prostu z lodówki. Mój sernik na zimno składa się z trzech warstw. Każda z nich jest truskawkowa ale każda w zupełnie innym stylu. Deser ma jeszcze jedną zaletę. Nie dodałam do niego ani łyżeczki dodatkowego cukru. Jest lekki orzeźwiający i bardzo truskawkowy. Jeśli dla Was jest za mało słodki użyjcie waniliowego serka homogenizowanego zamiast jogurtu.
Skłądniki (20cm tortownica)
1 warstwa
350ml jogurtu naturalnego
150 ml zmiksowanych świeżych truskawek
2-3 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. Ostudź, ale nie dopuść do stężenia. Jogurt wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wlej pierwszą warstwę do tortownicy i zostaw w lodówce do stężenia.
2 warstwa
450ml zmiksowanych truskawek
2-3 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. Ostudź, ale nie dopuść do stężenia. Dodaj żelatynę do zblendowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Wlej drugą warstwę do tortownicy i zostaw w lodówce do stężenia.
3 warstwa
kilka ładnych świeżych truskawek
truskawkowa galaretka
Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody. Truskawki oczyść, przekrój na połówki i ułóż na drugiej warstwie sernika. Zalej owoce ostudzoną galaretką. Zostaw w lodówce do stężenia.
Smacznego!
Spróbuj także:
Cytrynowo-kokosowy sernik
Waniliowy sernik z owocami
Serniczek stracciatella z owocami