Ostatnie komentarze
13Lip2020
godz. - 19:48

Jagodzianki – słodki symbol lata

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Wakacyjne wyjazdy, niezależnie w którą część Polski kojarzą mi się ze słodkimi pysznymi drożdżowymi jagodziankami. Do wakacyjnych wyjazdów mam jeszcze chwilę, ale już nie mogłam się ich doczekać, dlatego postanowiłam przygotować własne. Wszystko pięknie się udało: wyrośnięte ciasto, przepyszne owoce, niezbyt pracochłonne przygotowanie i doskonały efekt na talerzu. Niestety mało strategicznie wyszłam z domu i kiedy wróciłam na talerzu czekała na mnie jedna, jedyna bułeczka z jagodami. Dobrze, że łakomczuchy zostawiły mi choć jedną Mrugnięcie W sumie chyba powinnam się cieszyć, bo dla kucharza, cukiernika, piekarza, to najlepsza recenzja przygotowanego dania. Ale koniecznie muszę przygotować kolejne, bo mam niedosyt tych sezonowych słodkości.


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
200ml jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru pudru
kruszonka
50g mąki
25g cukru pudru
25g zimnego masła


Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników (poza masłem) i wyrabiaj ciasto aż będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj roztopione masło (zostaw 2 łyżki masła). i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Włóż ciasto do oprószonej mąką miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Zrób kruszonkę. W miseczce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło i palcami wyrabiaj aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Odstaw do lodówki
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Umyj jagody, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę cukru pudru i wymieszaj delikatnie.
Zagnieć krótko ciasto. Rozwałkuj i pokrój na 8 prostokątów.
Na każdy prostokąt nałóż jagody i sklejaj brzegi formując podłużne bułeczki. Układaj bułeczki na papierze sklejeniem do dołu. Zostaw 20 minut w ciepłym miejscu. Wierzch bułeczek posmaruj resztą roztopionego masła i posyp kruszonką. Piecz 15-17 minut. Upieczone bułeczki udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Domowe drożdżówki ze śliwkami
Świętujemy Dzień Dziecka - drożdżowe bułeczki z malinami i kruszonką
Zapraszam świąteczny nastrój czyli moje cynamonowe bułeczki

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony