Ostatnie komentarze
10Cze2020
godz. - 22:29

Kruche ciasto z nektarynkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Przyzwyczaiłam moją rodzinę że w weekend zawsze po obiedzie jest jakiś deser. Czasami przygotowuję deser, częściej szczególnie, kiedy kosze na bazarku wypełnione są świeżymi owocami piekę ciasto lub babeczki. Zimą przyjdzie czas na ciasteczka z czekoladą. Na razie jednak ciągle stawiam na owoce. Najbardziej lubię kiedy ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem do ogromnej ilości owoców. Moje kruche ciasto z nektarynkami spełnia tę zasadę. Jest cieniutkie, chrupiące i skrywa wnętrze wypełnione kwaskowymi owocami. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę. Jest absolutnie uniwersalne. Możecie wykorzystać śliwki, jabłka, brzoskwinie, gruszki a do ciasta dodać migdały lub kakao. Za każdym razem będzie inny deser.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
5 łyżek brązowego cukru
200g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
4 nektarynki
5 łyżek brązowego cukru
Pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Piekarnik rozgrzej do temperatury 190stC. Blaszkę 20 na 20 wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło i posiekaj bardzo drobno. Dodaj zimną wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i zostaw w lodówce na około godzinę.
Nektarynki przekrój na ćwiartki, usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę. Dodaj cukier, budyń, cynamon, esencję waniliową i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Schłodzone ciasto podziel na połowę. Rozwałkuj. Jedną połową wyłóż blaszkę do pieczenia. Na ciasto ułóż owoce. Resztę ciasta również rozwałkuj i przykryj nim owoce. Na środku ciast zrób nacięcie. Piecz 55 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Czekoladowo-malinowy torcik
Migdałowe ciasto w winogronami
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i malinami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony