Ostatnie komentarze
23Mar2020
godz. - 21:21

Łaciate babeczki z owocami i białą czekoladą

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

W tym tygodniu nauczyciele moich dzieci zdecydowanie przeszli samych siebie. Od poniedziałku do piątku biegałam od jednego biurka do drugiego pomagając, tłumacząc i ucząc. Mam nadzieję, że od poniedziałku sytuacja nieco się zmieni i uczyć znowu będą nauczyciele. W weekend postanowiłam robić nic. Żadnych tabliczek mnożenia, ortografii, prac plastycznych i słówek z angielskiego.


Relaksowałam się w kuchni przygotowując kolorowy i smaczny deser dla mojej rodziny. Łaciate, waniliowo-czekoladowe babeczki z owocami i białą czekoladą mnie uspokoiły a rodzinie zapewniły słodki podwieczorek. Lubię gotować i piec szczególnie, kiedy nie muszę tego robić. Moje dzieci lubią wszystkie owoce. Nie muszę więc przemycać witaminowych dodatków w tajemnicy, ale i tak w polewie z białej czekolady ukryłam borówki. Tak po prostu, żeby było zaskakująco.


Składniki (6 babeczek)
150g mąki
75g brązowego cukru
60ml oleju
180ml mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka kakao
100g białej czekolady
borówki porzeczki do dekoracji


Piekarnik rozgrzej do 175stC.
W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj olej z mlekiem, esencją waniliową i octem. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Wlewaj masy na przemian po łyżce do małych foremek na muffinki lub małe babeczki z kominkiem. Piecz 20-25 minut. Po przestygnięciu udekoruj owocami i polewą z białej czekolady.


Smacznego!


Spróbuj także:
Babeczki do wielkanocnej święconki
Wiosenne cytrynowe babeczki z makiem
Kruche babeczki pełne owoców

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony