Mistrzyniami świata w przygotowaniu obiadów, w których nie było mięsa były chyba nasze mamy i babcie. W czasach kiedy ilość mięsa była ściśle limitowana bo sprzedawana na kartki a dodatkowo zwykle go nie było, przygotowanie obiadu dla rodziny było niezłym wyzwaniem. Z tamtych czasów pamiętam kotlety jajeczne, kotlety z fasoli, kotleciki z ziemniaków czy kabaczki smażone a la schabowe. Dziś o mięso jest dużo łatwiej ale i tak często przygotowuję warzywne lub jajeczne kotlety. Podaję albo z sosem albo częściej (bo moje dzieci nie przepadają za sosami) tylko ze świeżą sałatką. Kotleciki są doskonałe na ciepło zaraz po usmażeniu jak i na zimno, jako nietypowy dodatek do pieczywa.


Dziś proponuję kotlety z ugotowanych wcześniej ziemniaków, ciecierzycy i szpinaku. Dodaję do nich przyrumienioną na maśle cebulę, czosnek i papryczkę chili. To danie jest również doskonałym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.


Składniki:
0,5kg ugotowanych ziemniaków
1 puszka ciecierzycy
150g świeżego szpinaku
1 cebula
1 ząbki czosnku
papryczka chili
łyżka masła
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

więcej»
06Maj2020

Mój nastrój podczas izolacji społecznej związanej z epidemią koronawirusa jednego dnia jest doskonały, napędza do pracy i zabawy z dziećmi a innego wpycha mnie w dołek na kanapie i namawia na kocyk i lampkę wina. Moje dzieci nie dają mi szans na poddanie się podszeptom i pogrążenie w kiepskim nastroju pod kocykiem a wino zdecydowanie musi poczekać do wieczora. Czasem jednak staram się poprawić nastrój sobie i rodzinie przygotowując coś pysznego, kolorowego i ... najlepiej z czekoladą. Pyszne i z czekoladą – oczywiście brownie a kolorowe? To też da się zrobić. Wystarczą wiosenne cukrowe ozdoby lub kolorowe m&m'sy Jeśli tak jak ja potrzebujecie czasem pocieszenia zróbcie to brownie – mało pracy, krótkie pieczenie a już sam zapach poprawia humor. Polecam!


Składniki:
200g mąki
150g brązowego cukru
50g masła orzechowego
50g gorzkiego kakao
120ml roztopionego masła
300ml mleka
100g kropelek czekoladowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli

więcej»

Ostatnio uświadomiłam sobie, że dawno nie robiłam risotto. Ponieważ rodzina domagała się mięsnego obiadu zrobiłam piękne słoneczne risotto z kurczakiem i warzywami. Wyszło naprawdę znakomicie. Było jednocześnie lekkie i sycące, mięsne i warzywne, w pełni zbilansowane kompletne danie. Podawajcie je zaraz po przygotowaniu z odrobiną parmezanu lub świeżych ziół. Pamiętajcie, że szafran nadaje daniu piękny kolor ale nie przesadźcie z jego ilością, bo risotto będzie miało gorzki smak.


Składniki (4 porcje):
300 g ryżu arborio
2 szczypty szafranu
1,5l bulionu
1 cukinia
1 papryka
500g mięsa z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2000ml białego wina wytrawnego
4 łyżki masła
3 łyżki parmezanu
1 łyżka oleju
sól, pieprz

więcej»

Zupa pieczarkowa zdecydowanie nie jest ulubioną potrawą moich dzieci. Ja ją bardzo lubię dlatego z uporem godnym lepszej sprawy staram się znaleźć taką wersję pieczarkowej, żeby smakowała i dzieciom i mnie. Tym razem chyba uczyniłam krok w dobrym kierunku, bo moja córka zaakceptowała nową wersję pieczarkowej. Jeszcze tylko mój syn kręci nosem, ale i do tego dojdę ... metodą prób i błędów. Oby tych pierwszych pozytywnych było istotnie więcej.


Składniki (4 porcje)
500g pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki masła
100g kaszy bulgur
200g drobnej białej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
400ml mleczka kokosowego
3 gałązki tymianku
2 listki laurowe
1,5l bulionu warzywnego
sól, pieprz

więcej»

Dopóki na straganach nie pojawią się świeże sezonowe owoce, trzeba korzystać z tego co jest. Moje dzieci najchętniej jedzą teraz mandarynki, winogrona i jabłka. Tych owoców nigdy nie brakuje w mojej kuchni. Kupuję też regularnie borówki amerykańskie ale na razie z racji ich ceny wyłącznie do bezpośredniego zjedzenia a nie do wypieków. Na to przyjdzie czas za parę miesięcy. Dziś proponuję migdałowo owsiane ciasto z całą masą ciemnych winogron. Żeby było jeszcze bardziej smakowite dodałam do kruszonki orzechy nerkowca. Przygotujcie sami to proste i pyszne ciasto. Poprawi humor każdemu komu doskwiera koronawirusowa kwarantanna.


Składniki (blaszka 20cm na 20cm):
ciasto
130g mąki
60g mielonych migdałów
100g płatków owsianych
150g masła
130g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
nadzienie
300g ciemnych winogron
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony