Ostatnie komentarze

Pad thai to zdecydowanie ulubione danie mojej córki. Najczęściej wybiera pad thaia z krewetkami, ale danie z tofu lub kurczakiem też jest akceptowane. Ponieważ robimy je dość często w domu eksperymentujemy i dodajemy do niego różne dodatki. Baza jednak zawsze zostaje ta sama. Pyszny pszenny makaron, omlet, tofu, kiełki fasoli, orzeszki i doskonały sos, którego przygotowaniem zajmuje się nasz pad thaiowy mistrz czyli moja córka. Tym razem wykorzystałam filety z łososia i szparagi, które właśnie zaczęły pojawiać na straganach. A jaki jest Wasz ulubiony zestaw do pad thaia?


Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
300g świeżego szpinaku
200g naturalnego tofu
5 łyżek kiełków fasoli mung
1 łyżka masła
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Możesz go lekko podgrzać, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

więcej»

Obiad bez mięsa? Da się? Pewnie, że tak. Teraz, kiedy wszędzie można poczytać o zamiennikach, suplementach da się skomponować danie w stylu „bez". Jedną z najsympatyczniejszych książek kucharskich o dietach „bez" z teorią oraz ciekawymi przepisami jest wydana przez Lidl książka „Jeść zdrowiej". Znajdziecie w niej szczegóły na temat diety bezmięsnej, diety całkowicie wegańskiej, bez nabiału, bez jajek, bez glutenu. Przeglądam ją co jakiś czas szukając inspiracji. Dziś moja propozycja dania obiadowego bez mięsa. Zastąpiłam go tofu oraz ciecierzycą. Proponuję boczniaki, tofu, ciecierzycę i szpinak w sosie curry. Podałam je z ryżem ale właściwie będzie równie pyszne z kaszą kluseczkami lub pieczywem. Spróbujcie bo watro!


Składniki (4 porcje)
200g naturalnego tofu
150g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
200g boczniaków
1 świeża czerwona papryka
1 szalotka
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
300g świeżego szpinaku
400ml mleczka kokosowego
2 łyżki oleju
2-3 łyżeczki żółtej pasty curry
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

Dziś mam dla Was przepis na mega szybkie i najprostsze z możliwych ciasto oreo. Właściwie potrzeba do niego wyłącznie ciastek oreo i mleka. Opcjonalnie jeśli chcecie bardziej wypasioną wersję potrzebujecie ciemnej czekolady i kilku owoców do dekoracji. Czas przygotowania ciasta zajmie Wam 30 minut razem z pieczeniem. Naprawdę szybciej się nie da, prawda? A efekt? Zachwycający. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie a udekorowane owocami wygląda naprawdę pięknie. Polecam! Przepis pochodzi z Instagrama @fitwafflekitchen.


Składniki:
ciasto (forma 20na 20cm)
26 ciastek oreo
2250ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
150ml mleka
100g ciemnej czekolady
owoce

więcej»

Mój syn potrafi jeszcze przed śniadaniem zapytać mnie co będzie na obiad i na kolację. Za każdym razem mnie to śmieszy, bo jeszcze przed budzącą do życia poranną kawą powinnam mieć zaplanowane dania na resztę dnia. Czasem tak jest a czasami zastanawiam się co ugotować dopiero przed porą gotowania. Tak było dziś przed kolacją. W zasadzie nie wiedziałam na co mam ochotę a zwykłe kanapki ostatnio budzą w moich dzieciach zdziwienieMrugnięcie Mój wybór padł na paluszki krabowe i pyszną sałatkę do której wykorzystałam resztę ryżu po obiedzie. Jeszcze tylko chrupiące rzodkiewki, świeże ogórki i odrobina majonezu. Mój syn dwa razy prosił o dokładkę. Cuda się zdarzają Śmiech


Składniki:
200g paluszków krabowych
2 ogórki gruntowe
5-6 rzodkiewek
200g kukurydzy konserwowej
150g ugotowanego ryżu
2 łyżeczki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól pieprz

więcej»

Zdarza Wam się czasami otworzyć lodówkę i zamknąć ją, bo nie ma w niej nic, na co mielibyście ochotę? Lodówka niby pełna smakołyków ale nie ma w niej tego czegoś. Ja w takie sytuacji albo biorę butelkę wody alb kombinuję. Najczęściej kombinowanie kończy się na mozzarelli z pomidorami i bazylią, bo składniki do tej sałatki mam zawsze albo na innej sałatce z rodzaju „co się nawinie" Mrugnięcie Tym razem nie zrobiłam ani mozzarelli ani innej sałatki tylko przepyszną delikatną i bardzo prostą pastę z wątróbek z dorsza. Ten delikatny smakowity przysmak znany jest z bogactwa kwasów tłuszczowych Omega-3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz witamin A i D rzadko spotykanych w takich ilościach w innych produktach. Można go bezpośrednio po wyjęciu z puszki i odsączeniu rozsmarować na świeżym chlebie a można wzbogacić o kilka smakowitych dodatków. Ja dodałam do wątróbki szczypiorek kapary i ogórka konserwowego, ale Wy możecie skomponować pastę po swojemu. Moja pasta została tylko wymieszana widelcem, ale jeśli wolicie gładką wersję użyjcie blendera.


Składniki
2 puszki wątróbek z dorsza
2 gałązki grubego szczypioru dymki
2 łyżki kaparów
1 ogórek konserwowy
1 łyżeczka francuskiej musztardy
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony