Serduszkowy makowiec dla wszystkich
Dziś propozycja dla tych, którzy lubią Walentynki i dla tych którzy za nimi nie przepadają. Makowiec ozdobiony serduszkami z kruchego ciasta może być uroczym słodkim zwieńczeniem romantycznej kolacji przy świecach albo po prosty pysznym podwieczorkiem bez specjalnej okazji. Przecież czy trzeba mieć okazję, żeby zjeść coś smakowitego i słodkiego zarazem? Uważam, że nie i zajadam się makowcem wtedy gdy go upiekę, nawet jeśli to zwykły zapracowany dzień tygodnia. W tym roku serduszkowy makowiec będzie nas cieszył w Walentynki, ale wydaje mi się, że niebawem upiekę go ponownie.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
masa makowa
400 g zmielonego maku
100 g masła
3 duże łyżki mąki
5 jajek
250g cukru
1 łyżeczki aromatu migdałowego
bakalie