Ostatnie komentarze

Coraz więcej osób mocno ogranicza jedzenie mięsa, lub wyklucza je zupełnie ze swojej diety. Bardziej ortodoksyjni nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego. Moi niedawni niespodziewani goście należą właśnie do tej ostatniej grupy. Wizyta przeciągnęła się nieco więc wypadało przygotować coś na kolację. Mój mąż zawsze narzeka, że kupuję trochę „na zapas" ale tym razem docenił moje starania, kiedy po 20 minut wjechało na stół kolorowe niebanalne danie a ja uczestniczyłam w spotkaniu towarzyskim (mamy kuchnię otwartą na salon) niemal bez przerwy. Czarne parpadelle pięknie prezentowały się z małymi pomidorkami i sosem kurkowym na bazie mleczka kokosowego. Do tego dużo natki pietruszki z balkonowego zielnika i ... wszyscy byli zachwyceni. Może z wyjątkiem mojego psa, który z wyrzutem patrzył jak ścinam jego ukochaną natkę. Muszę szybko posadzić kolejną Mrugnięcie


Składniki (4 porcje)
600g czarnych parpadelle
250g kurek
2 szalotki
3 zÄ…bki czosnku
1 papryczka chili
3 gałązki tymianku
400ml mleczka kokosowego
150g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki parmezanu (dla nie-wegetarian)
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Mój syn w zasadzie nie jest niejadkiem. Zjada wszystko co dostanie, próbuje nowych smaków, rozszerza swój jadłospis o nowe smakołyki. Mamy również umowę, że próbuje wszystkiego – nawet tych dań, których nie lubi, bo może któregoś dnia zmieni zdanie. Dzięki temu do łask wróciło sporo kontrowersyjnych dań. Jedyną wadą mojego synka podczas posiłków jest to że danie znika z talerza ssstrrrraaaaaaaszniiiiiieeeee woooooolnoooooo Mrugnięcie. Pewnie rozumiecie, że ten defekt jest szczególnie uciążliwy rano, kiedy wyjście z domu do szkoły jest koniecznością. Od jakiegoś czasu szukam takich dań, które maksymalnie szybko, jak na możliwości mojego syna, zniknie z talerza. Ostatnio wykorzystałam miłość mojego dziecka do placków. Przygotowałam malutkie placuszki, które podałam z jogurtem, owocami i syropem klonowym. Nieskromnie powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Śniadanie zniknęło błyskawicznie. Z pewnością będzie gościć na naszym stole znacznie częściej.
Składniki:
150g jogurtu naturalnego
1 jajka
120g mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju
do podania: jogurt naturalny, syrop klonowy, owoce

wiÄ™cej»

Rolada zwana inaczej zrazem zawijanym to farsz zawinięty w płat mięsa. Najczęściej jest to spory płat wołowego mięsa, ale czasem przygotowuję roladki z mięsa indyczego. Tradycyjnie farsz to boczek, ogórek kiszony, cebula, czasem również skórka razowego chleba. Mięso jest doprawione musztardą, solą i pieprzem. Na Górnym Śląsku jest ona często podawana z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. W moim domu do zrazów zawsze były buraczki zasmażane oraz kasza gryczana. Taki właśnie tradycyjny obiad zaserwowałam dziś mojej rodzinie. Było pysznie!


Składniki:
4 duże płaty wołowego mięsa
1 szalotka
2 nieduże ogórki kiszone
4 duże płaty wędzonego boczku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
sos:
2 szalotki
2 zÄ…bki czosnku
pół papryczki chili
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
500ml bulionu wołowego
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 śliwka węgierka
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Jesień zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią znienawidzony przez mnie zwyczaj zmiany czasu na zimowy. Już sam ten akt psuje mi humor ma długo przed i na długo po. W XXI wieku zmiana czasu nie ma uzasadnienia więc z utęsknieniem czekam na rok w którym ostatni weekend października nie będzie kojarzył mi się z dłuższą nocą i kradzieżą jednej godziny z i tak coraz krótszego dnia. Ponieważ media już zaczęły informować o zmianie czasu na zimowy, mimo, że został jeszcze miesiąc, postanowiłam poprawić sobie humor i przygotować przepyszne jesienne bułeczki ze śliwkami i białą czekoladą. Tym razem nie posypałam ich kruszonką. Postanowiłam udekorować je białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami. Delikatne w smaku, niezbyt słodkie bułeczki w paski kojarzą mi się z Tygryskiem z filmowego Kubusia Puchatka, a te filmy zawsze sprawiają, że się uśmiecham.


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mÄ…ki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brÄ…zowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
4 duże śliwki
8 łyżeczek śliwkowych powideł
8 kostek białej czekolady
pistacje i biała czekolada do dekoracji

wiÄ™cej»

Mięso i warzywa w sosie curry zawsze były jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Najczęściej przygotowuję tak kawałki kurczaka, indyka i kaczki. Ostatnio znalazłam w jednej w książek Jamie'go Olivera prosty i kuszący przepis na kalafiora w żółtym curry. Ciekawym dodatkiem do tego dania były kawałki ananasa. Składniki lekko zmodyfikowałam pod smak mojej rodziny. Przepisy Jamiego niezależnie, czy podane w formie książki czy filmu wydają się tak proste i smakowite, że mam wrażenie, że każdy może sobie z nimi poradzić. Ten przepis również mnie nie zawiódł. Niewiele pracy, krótki czas a efekt przepyszny. Do tego ryż i lekkie satysfakcjonujące danie gotowe Uśmiech


Składniki:
1 nieduży kalafior
1 puszka ciecierzycy
1 puszka ananasa
2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
500ml bulionu warzywnego
2 zÄ…bki czosnku
1 szalotka
2 łyżki soku z cytryny
4cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony