Ostatnie komentarze

„Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni ...", tak, tak, dzieciaki na obozie sportowym więc rodzice mają jakby więcej czasu. Jest chwila, żeby zastanowić się na co mamy ochotę i przygotować coś pysznego tylko dla siebie. I nie słychać przy stole , że „Awokado? A muszę je zjeść?".


Dziś wspólnie przygotowaliśmy pyszną wakacyjną przekąskę. Lekko ostry mus z awokado z słodko kwaśną sałatką z pomidorów i mango oraz słonym serem feta. Eksplozja smaku w ustach. Polecam, nie tylko w wakacje Uśmiech
Składniki:
2 awokado
1 szalotka
2 małe ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
pół mango
100g sera feta
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowy
sól, pieprz

więcej»

Kiedy byłam dzieckiem, chyba najczęściej podawanym deserem lub podwieczorkiem był kisiel z startym na grubej tarce jabłkami. Wtedy za nim nie przepadałam, dziś przypomniał mi się i postanowiłam sprawdzić, czy moja niechęć wynikała ze smaku dania czy wyłącznie z dziecięcej fanaberii. Okazało się, że kisiel był naprawdę doskonały a moje dzieci powiedziały, że zupełnie nie rozumieją mojej niechęci do niego. No cóż może mój smak po prostu się zmienił? Cieszę się, że moje dzieci polubiły kisiel z jabłkami, bo to prosty i okazuje się bardzo smaczny deser.


Składniki:
500ml soku jabłkowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
100g jogurtu naturalnego
owoce do dekoracji

więcej»

Bardzo współczuję rodzicom niejadków. Kombinują, przemycają, podtykają a dzieci i tak grymaszą i z obrzydzeniem wyciągają z zupy zabłąkany kawałek marchewki. Ja jestem mamą szczęściarą. Mam cudowne dzieci, które jedzą w zasadzie wszystko, w każdej restauracji znajdą coś co im pasuje. Pochłaniają owoce i warzywa w ilościach przemysłowych, nie krzywią się na „zasieki" w postaci koperku lub natki z pietruszki w zupie a wszelkiego rodzaju sałaty i różnokolorowe listki znikają z talerza w mgnieniu oka. Oczywiście, jak każdy, mają swoje ulubione dania, które mogą jeść na okrągło: spaghetti, kotlety, klopsiki, placki, pizzę i sushi. Wykorzystując nieustającą miłość moich dzieci do kotletów mielonych przygotowałam dziś ich rybną wersję. Do mielonego mięsa z łososia dodałam ugotowaną komosę ryżową, jajko na twardo oraz dużą ilość natki z pietruszki. Do tego przepyszne buraki na ciepło i w parę minut obiad był tylko wspomnieniem. I tak lubię najbardziej.


Składniki:
500g mielonego mięsa z łososia
50g suchej komosy ryżowej
4 jajka
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Crumble pie to zdecydowanie jeden z moich ulubionych ciasto-deserów. Szykuję zwykle kilka niedużych porcji, ponieważ każdy z nas lubi je jeść inaczej. Ja uwielbiam gorący jak lawa środek z zimnym jogurtem. Dzieci czekają aż ostygnie a mąż je lekko przestudzony z lodami waniliowymi. Do tego deseru dodaję owoce, na które akurat jest sezon: owoce leśne, truskawki, rabarbar, jabłka, morele, śliwki. Dodatkowo bawię się w przygotowanie różnych kruszonek: kokosowej, waniliowej, owsianej. Dziś przyszła kolej na brzoskwinie i maliny pod mocno czekoladową kruszonką. Nieskromnie powiem, że deser wyszedł fantastyczny. Pyszne do brzucha, jak mówią moje dzieci. Śmiech


Składniki (4 porcje
8 brzoskwiń
200g malin
100g masła
140g mąki
100g brązowego cukru
2 łyżki kakao
100g kropelek czekoladowych

więcej»

Uwielbiamy bób. Po ugotowaniu muszę go podzielić na cztery równe części inaczej czeka nas awantura nad miską bobu „Mamo on zjadł więcej!", „Tato nie bierz po trzy na raz!" Mrugnięcie Moja miłość jest tak wielka że rzadko udaje mi się nie zjeść wszystkiego od razu. Czasem jednak (i tak było tym razem) wykorzystując całą dostępną siłę woli udaje mi się obrać część i przygotować jakieś pyszne danie z zielonym przysmakiem. Dziś proponuję szybką i niezwykle smaczną pikantną sałatkę z bobu i pomidorów. Jeśli dacie radę wytrzymać do zostawcie ją do schłodzenia w lodówce przynajmniej na godzinę. Najlepsza jest wtedy, kiedy smaki się odpowiednio połączą.


Składniki (2 porcje)
300g bobu
200g pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
papryczka chili
3 łyżki posiekanej bazylii
2 duże kapary
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego
cytryna
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony