Ostatnie komentarze
20Lip2020
godz. - 23:17

Brzoskwinie i maliny pod mocno czekoladową kruszonką

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Crumble pie to zdecydowanie jeden z moich ulubionych ciasto-deserów. Szykuję zwykle kilka niedużych porcji, ponieważ każdy z nas lubi je jeść inaczej. Ja uwielbiam gorący jak lawa środek z zimnym jogurtem. Dzieci czekają aż ostygnie a mąż je lekko przestudzony z lodami waniliowymi. Do tego deseru dodaję owoce, na które akurat jest sezon: owoce leśne, truskawki, rabarbar, jabłka, morele, śliwki. Dodatkowo bawię się w przygotowanie różnych kruszonek: kokosowej, waniliowej, owsianej. Dziś przyszła kolej na brzoskwinie i maliny pod mocno czekoladową kruszonką. Nieskromnie powiem, że deser wyszedł fantastyczny. Pyszne do brzucha, jak mówią moje dzieci. Śmiech


Składniki (4 porcje)
8 brzoskwiń
200g malin
100g masła
140g mąki
100g brązowego cukru
2 łyżki kakao
100g kropelek czekoladowych


Piekarnik rozgrzej do 185stC
Masło pokrój na małe kawałki, dodaj cukier, kakao i mąkę i ucieraj aż powstanie ciasto/kruszonka o konsystencji mokrego piasku. Dodaj połowę kropelek czekoladowych i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Brzoskwinie obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Naczynia żaroodporne posmaruj masłem, ułóż brzoskwinie i maliny. Przykrywamy je dokładnie kruszonką. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto z wierzchu się zrumieni. Po upieczeniu na gorącą kruszonkę nałóż resztę czekoladowych kropelek.


Smacznego!


Spróbuj także:
Rabarbar i truskawki pod kokosową pierzynką
Symbol lata – delikatne poziomki w towarzystwie kremu stracciatella
Serniczki mango z granatem i borówkami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony