Ostatnie komentarze
16Cze2017
godz. - 14:39

Rabarbar i truskawki pod kokosową pierzynką

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dziś danie, które przygotowałam dla moich dzieci parę dni temu w piękne słoneczne popołudnie. Bez mąki, bez cukru, lekko kwaskowy deser z rabarbarem, truskawkami i kokosową kruszonką bardzo im smakował szczególnie, że podałam go w towarzystwie ulubionych lodów. Będę go robiła częściej, bo poza wspaniałym smakiem ma jeszcze kilka innych zalet: nie wymaga skomplikowanych składników, dużej ilości pracy i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.


Składniki (4 porcje):
3 łodygi rabarbaru
250g truskawek
4 łyżki ksylitolu
4 łyżki masła
150g wiórków kokosowych


Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Rabarbar oczyść, obierz i pokrój w 1cm kawałki. Posyp 2 łyżkami ksylitolu, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Truskawki oczyść, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Rabarbar odsącz z powstałego soku i wymieszaj z truskawkami.
Rozpuść masło. W misce wymieszaj dokładnie wiórki kokosowe z resztą ksylitolu i masłem. Małe naczynia do zapiekania posmaruj odrobiną masła. Nałóż do nich rabarbar z truskawkami. Posyp kokosową kruszonką. Piecz 15-17 minut. Podaj z gałką truskawkowych lub waniliowych lodów.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jabłka pod kruszonką
Krucha tarta z rabarbarem i migdałową kruszonką
Truskawkowy bałagan

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony